Gravid

BB-väskors innehåll världen över

När vi i västvärlden skriver packningslistor till BB tar vi med allt från bebiskläder och blöjor till snacks, kamera och hygienartiklar till oss själva. Att kunna tvätta oss efter förlossningen tar vi också för givet, och så även att vi ska få vara kvar några nätter på BB om det behövs. Så ser det inte ut i andra delar av världen. WaterAid har undersökt vad kvinnor i olika delar av världen har i sin BB-väska. Här har ni resultatet.

1. Agnes Noti är 22 år och bor i Tanzania. Hon ska få sitt tredje barn. Hon vet att det finns tre rum där kvinnor som ska föda blandas med kvinnor som just fött. Det finns ingen dusch att använda och toaletten är trasig. Efter förlossningen får de samsas med de handfat som finns på toaletterna för att tvätta sig med.

Hon har packat med sig en body, en mössa, ett par strumpor och en filt till bebisen. Hon har även med en skål för att kunna tvätta sig, te i en termos, en måltid mat och köpt vatten. Att dricka från pumpen skulle göra henne sjuk. Hon har även med sig sjalar att bära hem bebisen i.

2. Ellen Phiri bor i Malawi och är 23 år gammal. På sjukhuset hon ska föda på föds 90 barn i månaden. Där vistas det runt 400 personer varje dag som alla delar på fyra toaletter. Det finns inget rinnande vatten, man får hämta ute från en pump som hela byn på 2000 personer samsas om, köerna är alltid långa.

Hon har packat ner ficklampa för att kunna se något, svart plast att lägga över sängen hon ska föda på, rent rakblad för att klippa navelsträngen med, snöre att knyta den med, lite pengar och tre stora saronger.

3. 27 åriga Hazel Shandumba från Zambia har hört många skrönor om graviditeten. ”Man ska inte ska sova på dagen, för då kommer bebisen sova vid förlossningen”, ”stå inte i en dörröppning för då skulle bebisen dra sig för att komma ut genom ”dörren” (det vill säga slidan) och fördröja förlossningen” och ”bär du sjal eller halsband runt halsen är risken högre att navelsträngen skulle lindas runt bebisens hals”.

I BB-väskan har hon packat ner bomull, kläder till babyn, en sarong, servetter, en balja, en tvål och ett skydd till sängen hon ska föda på.

4. På Madagaskar bor Razafindabary Claudine som är 26 år. Även hon har hört skrönan om att en sjal runt halsen kan få bebisen att födas med navelsträngen runt halsen. Därför har hon inte ens en sjal hemma.

BB-väskan är fylld med nya kläder till henne och bebisen, bomull, alkohol att rengöra med, blöjor, hink, lite mat, en termos och bindor.

5. Deanna Neiers är 39 år och bor i New York. Hon ska föda sitt första barn på ett av stadens bästa BB som bara ligger några minuter hemifrån. Under graviditeten har hon uppskattat hur bra hon har det som har möjlighet till båda bra sjukvård och rent vatten. Man vill att ens barn ska få det allra bästa, menar hon, och det gäller nog alla mammor oavsett var i världen de bor.

Deannas BB-väska har hon packat med en musikspelare och hörlurar, babykläder och ombyten till sig själv, vårservetter, kokosolja, filt, en bok, inneskor och nackstöd.

6. I Melbourne bor 31 åriga Katy Shaw som är gravid med första barnet. Under två år bodde hon i Malawi och såg gravida kvinnor kämpa med både graviditetssymptom och att hitta rent vatten. Hur beundras dem något otroligt då hon knappt själv orkar bära sin skötväska.

Väskan innehåller fem bodys till bebisen, kläder till sig själv både för dagen och natten, bindor, snacks och dricka, hygienprodukter, två filtar, massageolja, blöjor.

7. 32-åriga Londonbon Joanna Edwards ska även hon få sitt första barn. Att få tillgång till rent vatten på BB ser hon som en självklarhet. Därför har hon med sig en tom flaska som hon ska fylla med vatten när hon kommer fram.

Till BB har hon med sig blöjor, godis och nötter, flera kläder till den lilla, och filtar. Hon har även med sig en egen handduk och rena kläder till sig själv, en iPad, våtservetter och hygienartiklar.

8. Anna bor i Sverige och ska få sitt andra barn. Hon vet att hon är priviligierad hon är över att ha tillgång till bra sjukvård och rent vatten, men samtidigt smyger sig ett vemod på då hon vet att inte alla har samma förutsättning. Hon och sambon har förberett sig för förlossningen tillsammans, och hon ställer sig frågan vad papporna i mindre priviligierade områden gör under förlossningen. Hur kan de låta kvinnorna släpa vatten till sin egen förlossning?

På MVC fick hon en lista på vad som kan vara bra att ha med sig till förlossningen. Hon har packat babykläder, små nappar om det skulle behövas, pump och uppsamlingskupor till bröstmjölken, hygienartiklar och kläder till sig själv, CD-skivor, bebisfilt, blöjor och våtservetter. Mat får hon på BB.

En dag kanske alla kvinnor världen över kommer få samma möjligheter till en trygg och bra förlossning där rent vatten är ett självklart inslag.

(Källa: Wateraid. Fotografer: Anna Kari, Jenny Lewis, Chileshe Chanda, Ernest Randriarimalala, Guilhem Alandry, James Grant, Deanna & John Neiers, Jenny Lewis)