Annons:
 
Beror håravfallet på amningen?

Beror håravfallet på amningen?

Tycker du att du tappar mer hår än vanligt efter att du fött barn? Du är inte ensam! Många menar att det har med amningen att göra, vilket är lite av en myt. Däremot såg graviditetshormonerna till att håret du normalt skulle ha tappat varje dag, knappt föll av under tiden du var gravid.

LÄS ÄVEN: Att skriva förlossningsbrev 

Många har därför tjockt fint hår under graviditeten, som sedan återgår till det "normala" när hormonmängderna sjunker och barnet är fött. 

Att många upplever att de tappar mer hår efter förlossningen är därför normalt. Det hår som "borde" fallit av under graviditeten tappar du nu istället, vilket kan kännas mycket i början men lägger sig efter ett tag. Atta vitamintillskott eller andra hälsoprodukter kommer inte hjälpa i detta fallet, och du kommer uppleva lite mycket tappning av hår varesig du ammar eller inte.  

 Sagt av mammor: 
  • Från att min dotter var 3 mån började jag att tappa stora tovor med hår. Jag blev verkligen skrämd, trodde jag skulle bli skallig. Min moster sa att hon hade haft likadant och hon sa att jag skulle börja äta vitaminer. 
     
  • Jag tappar så onaturligt mycket hår nu för tiden. Jag ammar min dotter fortfarande och hon är nu 10 mån. Amning och håravfall är ju ett känt ämne, men att tappa SÅ mycket hår? Jag tappar stora klasar med hår varje gång det tvättas, för att inte prata om varje gång jag borstar håret. Ja, annars under dagen tappar jag också hår. Min sambo säger att han märker att håret har blivit tunnare!
     
  • Jag tappade också massor av hår när jag ammade. Det är inte något som hjälper mot det tror jag. Ni får trösta er med att det blir bättre och att ni inte blir helt flintis. Min frisör sa att det beror på att man inte tappar så mycket hår när man är gravid, därför rappar man mer när barnet är fött. 

LÄS ÄVEN: Så hjälper amningsnapp till vid amningen