Foralder

Därför firar vi namnsdagar i Sverige

Att fira namnsdagar är en tradition som finns i många europeiska och latinamerikanska länder. Men varför har vi namnsdagar egentligen?

Namnsdag historia namnsdagar

Traditionen namnsdagar kommer från grektisk-ortodox och romersk-katolska helgonkalendrar, där troende firade de helgons festdag som man var döpt efter. Namnsdagsfirandet skulle minska betydelsen av födelsedagsfirandet eftersom man uppfattade det som en hednisk och okristen rit. Att fira den dagen man fötts på, alltså vad man menade var ”till det av arvssynd belastade jordelivet”, var olämpligare än att fira dopdagar och namnsdagar.

Namnsdagarna har traditionellt använts för att lättare minnas vilka dagar på året något infaller. Jordbrukare kunde t.ex. använda dagar för att minnas när olika potatissorter skulle sättas eller när höet ska tas in.

Namnsdagen förknippas inte med kristendomen utan är istället den dag som almanackans namnlängd tillägnar en persons namn. Vilka namn som tillägnas vilka dagar skiljer sig åt mellan länder, och kan ändras från år till år. På Svenskanamn.se kan du se vem har namnsdag idag eller hitta när ditt och dina nära och käras namn firas.

Idag finns 616 namn representerade i den allmänna almanackan, men på Svenskanamn har man gett alla namn som finns registrerade i Sverige en namnsdag så att alla ska få firas!