Annons:

 
Dagens namnsdag

Dagens namnsdag

Vet du varför vi har namnsdagar i Sverige? Var traditionen kommer ifrån? Och hur många namn som finns representerade i almanackan idag? Läs mer om det här!

Namnsdag

Namnsdagar är en tradition som finns i många europeiska och latinamerikanska länder, då man firar den dag på året som är förknippad med en persons förnamn. Denna tradition härstammar från grekiska-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrar, och i Sverige har vi firat namnsdagar sedan medeltiden. 
 

LÄS ÄVEN: Därför firar vi namnsdagar i Sverige
 

Dagens namnsdag 

I Sverige finns 620 namn representerade i almanackan, varav 302 är kvinnonamn och 316 är mansnamn. Det är dock bara en bråkdel av alla de namn som finns registrerade i Sverige, vilket är cirka 216 000 kvinnonamn och 183 000 mansnamn. 

För att alla namn skulle tilldelas en namnsdag skapade vår systersajt Allt för föräldrar sidan svenskanamn.se, en namnsida där alla namn blivit tilldelade en namnsdag. Här kan dagens namnsdag! Vill du se när du eller ditt barn har namnsdag, vad era namn betyder och hur många som heter samma som ni? Kolla in svenskanamn.se

 

LÄS ÄVEN: Namnsdag idag 

Annons: