Hinnsvepning - det här behöver du veta

Hinnsvepning - det här behöver du veta

När man börjar närma sig slutet av sin graviditet kan det kännas jobbigt och tungt. Dessutom kan väntan på att en förlossning ska starta, vara lång och kämpig. Därför kan man ibland behöva göra en hinnsvepning. 

Man längtar och längtar och för många som går över tiden kan det bli ännu jobbigare när det inte händer något. Då kan du be din barnmorska att de utför en hinnsvepning. Hinnsvepning är en metod som kan användas för att initiera förlossningsstart. Kort och gott innebär den, precis som namnet avslöjar, att man sveper hinnorna.

 

Vad innebär en hinnsvepning? 

Genom att göra detta ökar sannolikheten för att förlossningen ska starta inom cirka tre dygn. Chansen ökar om livmoderhalsen är mjuk redan innan. För att bli erbjuden hinnsvepning måste graviditeten ha passerat datumet för beräknad förlossning.

Huvudet på fostret måste även vara fixerat i bäckeningången. Det är också viktigt att den födande kvinnan är informerad om hur det går till, till exempel att man kan känna lite obehag och att en eventuell blödning kan inträffa efteråt. Man brukar även lyssna på barnets hjärtljud både innan och efter för att konstatera att allt är som det ska.

Hinnsvepningen kan i vissa fall behöva upprepas.

 

Källa: www.vardgivarguiden.se

Foto: Shutterstock

Linnea Henriksson visar upp magen efter graviditeten - något som fått många positiva reaktioner bland följarna. "det där på min mage är eld", säger hon och syftar på bristningarna. Se mer i videon nedan!