Annons:
 
Därför ska du läsa för din bebis

Därför ska du läsa för din bebis

När du läser för din bebis har ni inte bara en mysig stund, det är även en viktig hjälp i barnets språkinlärning.

Det är bra att försöka hitta en liten stund varje dag för att ha högläsning med din bebis, som till exempel vid nattning. För små barn finns det många bra böcker med rim och ramsor som är anpassade till barnet både i längd och språknivå. När barnet blivit omkring 9-10 månader är det moget för lite enkla bilderböcker och pekböcker. Då är det vanligt att barnet vet hur man bygger upp ett samtal och hur man kommunicerar genom ord, även om det självklart varierar från barn till barn. Under läsningen är det bra att prata om de bilder som syns för att främja språkutvecklingen.

När barnet börjar prata så smått, vilket brukar vara vid drygt ett års ålder, kan språkutvecklingen gå snabbt framåt. Småbarnsböcker kan då vara en bra hjälp för barnet att utveckla sin språkliga förmåga. Böcker med händelser som barnet själv kan känna igen sig i, och själv ha upplevt, är bra. Precis som vi vuxna så lär sig barnet av upprepningar. Därför är det inte fel att läsa böcker med enkla sånger och korta barnramsor som barnet lätt kan komma ihåg och känna igen.

När du läser högt för ditt barn utvecklas inte bara barnets språk, barnet får även din fulla uppmärksamhet under högläsningen vilket det ger även en stark känsla av närhet, trygghet och gemenskap. Läsningen är även en stund där barnet får chans att komma ner i varv och slappna av tillsammans med dig.

 

 

Annons: