De fem vanligaste smärtlindringarna vid förlossning

De fem vanligaste smärtlindringarna vid förlossning

Det är en ständig debatt om huruvida man ”ska ha” bedövning eller inte vid förlossningen. Tänk framförallt på vad du känner dig bekväm med och konsultera med din barnmorska redan innan förlossningen om vilka alternativ som finns och vad som kan passa just dig. Som förstföderska rekommenderar Doktor Mikael epidural, då det är en effektiv bedövning som fungerar väldigt bra i de flesta fall.

I Nyhetsmorgon nu i veckan gav Doktor Mikael en snabb guide om de vanligaste bedövningarna, hur de fungerar och vilken inverkan de har. Här kommer en liten sammanfattning från klippet!

De fem vanligaste smärtlindringarna vid förlossning:

1.  Lustgas. Kan tas under tiden och lite när man vill under förlossningen.

2. Ryggbedövning. Vanligaste typen av bedövning som finns i två former:

Epidural – den överlägset bästa smärtlindringen. En nål sticks in mellan ryggkotorna, utanför det centrala nervsystemet. Genom nålen för man in en smal slang, via vilken man kan ge lokalbedövning och ett morfinliknande preparat. Myterna är många kring epidural, vilket gör att många är rädda för att använda sig av den typen av bedövning. Doktor Mikael menar dock att man har blivit mycket bättre på just vad man sprutar in, och att det numera inte ska påverka värkarbetet, utan tvärtom till och med kan förbättras – epiduralen påverkar nämligen känseln men inte motoriken. Epidural är den vanligaste typen av bedövning och fungerar väldigt bra i över 90 % av fallen.

Spinal är också en typ av ryggbedövning, som inte verkar så länge men som man även kan operera i. Denna typ är inte lika vanlig som epidural.

3. PCB – lokalbedövning. Denna variant brukar användas i öppningsskedet och inte så mycket senare under själva förlossningen.

4. Pudendusblockad – Bäckenbotten. Denna typ är vanlig lite mer i slutet av förlossningen.

5. TENS. En bedövningsvariant som kan tas långt innan förlossningen. 

Kika gärna på klippet!