Så vet du när slemproppen går

Så vet du när slemproppen går

Slemproppen är ett ständigt tema för diskussion bland blivande mammor. Många är fundersamma över om förlossningen startar i och med att slemproppen kommer ut, och hur man vet att det faktiskt är slemproppen som har uppenbarat sig.

LÄS ÄVEN: Vattnet har gått! Men vad innebär det?

Här har vi samlat lite fakta kring detta slemmiga men ack så nödvändiga ting!

Funktion

Slemproppens funktion är att skydda fostret från uppåtstigande infektioner från livmodermunnen. Livmodermunnen är den del av livmoderhalsen som sitter längst ner och skiljer livmoderns början från slidan.

 

Karaktär

Slemhöljet blir tjockare under tiden du är gravid, och är en av de första graviditetstecken som barnmorskan kan identifiera vid en kontroll. Slemproppen är oftast genomskinlig och är lite manet-liknande, men kan ibland vara lite rosa/blodfärgad.

 

Hur och när

När slemproppen kommer ut föder man oftast kort därefter. Den kan också komma i delar under loppet av några dagars tid, men vanligast är att slemproppen kommer ut, därefter värkarna och till sist går vattnet. Det kan även vara så att slemmet inte kommer ut förrän i öppningsfasen, när förlossningen redan är igång vilket gör att det inte märks eller gradvis strax före. 

 

Så; är du i slutskedet av din graviditet och upptäcker något slemmigt genomskilnligt/rosa så kan du räkna med att förlossningen inte är långt borta! 

LÄS ÄVEN: Har du koll på dessa 7 punkter inför förlossningen?