Annons:
 
Diskriminerad på grund av din graviditet?

Diskriminerad på grund av din graviditet?

Kvinna erbjöds chefsjobb och fick nobben när hon berättade att hon var gravid! Har du blivit diskriminerad på grund av din graviditet?

En kvinna erbjöds ett chefsjobb - när hon sen berättade att hon var gravid drogs tjänsten tillbaka. Enligt DO, Diskrimineringsombudsmannen, är det ett klart fall av könsdiskriminering och missgynnande i samband med föräldraledighet och kvinnan får nu 100 000 kronor i förlikning, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Känner du att du har blivit diskriminerad på grund av att du är gravid? Är detta fall något som du är orolig skulle hända dig? Tyck till nedan!

 

Kommentarer

Hade ett vik och fick höra att dom gärna ville ha mig kvar (sök inga andra jobb fick jag höra) eftersom den ja vikade för inte skulle komma tillbaka än... Några v senare berättade jag att jag va gravid (lite tidigt men ville inte bli sjukskriven p.ga illamåendet i början av min grav så jag tänkte de va bättre att vara ärlig så kunde ja jobba endå men dom skulle fatta varför ja sprang och kräktes emellanåt) Då ändrades allt och ja skulle inte längre räkna med att få vara kvar... jag hade ju själv ändrat på förhållandena fick jag höra när jag ifrågasatte varför jag inte längre skulle få fortsätta, att chefen faktiskt sagt att hon ville ha mig kvar innan. Dock nämnde jag också att jag pratat med facket och sa att så får man inte säga! Då fick jag efter många om och men endå vara kvar september ut....

Nej, tvärtom! Min arbetsgivare sliter sitt hår i förtvivlan över att jag ska försvinna ett år, och har bönat och bett att jag ska jobba på timmar hemifrån under ledigheten. ;) Vi får väl se hur jag gör...

Jobbade på ett utländskt företag ett tag på projektanställning. Företaget skulle sedan öppna en svensk avdelning och jag var självklar kandidat till att börja jobba där fast. Skulle hjälpa dem med att upprätta den svenska avdelningen då jag hade specialkunskaper. Kallades till intervju och berättade då att jag var gravid då jag tyckte det var det mest justa. Samma kväll fick jag ett sent missfall vilket krävde operation. Informerade intervjuaren om detta då jag ville slippa "grattis till babyn" när jag precis fått missfall. Dagen efter fick jag ett mail från den utländska avdelningen "Grattis till bebin" tyvärr kan vi inte anställa dig för vi har inte råd att anställa i nuläget.... Kontaktade den svenska sidan och frågade varför den utländska avdelningen mailade mig, det var ju inte där jag sökte jobb och frågade hur det kunde komma sig att de var så vänliga och empatiska. Den svenska avdelningen skyllde så klart helt ifrån sig. De behövde inte alls någon med min kompetens och det där med missfallet var ju trist men inte deras problem. Ett halvår senare gick både den svenska och utländska avdelnigen i konkurs. Jag brukar inte vara skadeglad men vad ska jag säga...... ;) Högmod går före fall.

Jag känner mig diskriminerad även om det inte kommer direkt mot mig på samma sätt. På mitt jobb arbetar vi i projektform och jag har jättelite att göra ständigt eftersom ingen vågar ta in i mig i projekten. Man måste vara redo att jobba kvällar och mycket övertid, och de tycker att jag borde ha fullt upp med dagis, som de själva sagt. Nu har vi lönesamtal på min arbetsplats och min gammalmodiga chef har absolut inget engagemang i mig eftersom min fokus ligger på familjen. Man satsar istället på alla killar. Känns förjävligt helt klart.

Jag jobbar i skola och för 2 veckor sedan så ropade min chef(rektor) och sen vår systerskolas rektor in mig för att prata. Då sa dom att jag skulle få gå hem med 2 veckors varsel på ledighet med lön fram till FL. Varför kunde dom inte svara på.. mest massa luddigt om "att du inte kommer orka" Jag frågade min 200kilos chef om jag skulle jogga ett varv på Gärdet så hon fick se att jag visst orkar. men då var nästa grej att "jag har sett att du inte klarar ditt jobb på ett bra sett just nu" jag jobbar som elevassistent. Min chef är grymt avis att jag är fertil antar jag. Det hela är uppe i DO snart!

Har efter min examen endast fått olika tidsbegränsade visstidsanställningar under 5 års tid. Då är det mycket lätt för arbetsgivarna att diskriminera mig obemärkt. I mitt yrke finns det alltid andra personer som är mer kvalificerade än jag. Men när jag blev gravid och den visstidsanställningen gick ut lagom i tredje månaden när jag berättade så blev det självklart ingen fortsättning trots att de muntligt erbjudit mig fortsatt tjänst. Men det gick ju inte bevisa. Dessutom hade jag fått ytterligare två jobberbjudanden från andra håll som snabbt drog sig tillbaka. Pga pressen från försäkringskassan blev man lätt lite grinig och jag hotade arbetsgivaren med facket. Detta ledde endast till att jag aldrig någonsin efter det har fått jobb på denna myndighet.... Så visst känner man sig lite nervös nu när jag är gravid igen och visstidsanställningen går ut i december. Men vad göra? Har inget större hopp om denna statliga arbetsgivare heller....

Jag sökte ett jobb för ett par månader sen, de blev väldigt intresserade och ringde upp inom en halvtimme efter att jag skickat min intresseanmälan. Blev kallad till intervju inom ett par dagar vilken gick bra. Gick med hjärtat i halsgropen i ett par dagar i väntan på svar och blev såå glad när jag ser att det är de som ringer. Efter de sedvanliga artigheterna säger de att de vill ha mig och erbjuder mig jobbet. Eftersom jag precis (dagen innan samtalet där jag blir erbjuden jobbet) fått plus på stickan ville jag vara ärlig med detta och då helt plötsligt var de tvugna att fundera på det. Efter att inte hört av dem på mer än en vecka ringer jag, och då är det helt plötsligt inte en bra idé att jagskulle börja där. Dessutom skulle mina "möjligheter till att få fast tjänst efter provanställningen vara mint sagt begränsade med tanke på situationen". Väldigt underligt med tanke på att de på intervjun försäkrade mig ett flertal gånger om att detta var tänkt långsiktigt, inte bara en eller ett par år. Det var förjävligt och det hälsade jag dem, men jag orkar inte ta striden, särskilt inte som jag har ett jobb sedan tidigare och jag vill inte gärna att det kommer fram till dem.

Elinor och Sandra: HAR ni anmält till DO (Diskrimineringsombudsmannen)? Om ni INTE har det - Gör det per omgående! Elinors fall kan vara lite luddigt och det är inte säkert att DO tar upp det men Sandras fall tycks åtminstone för mig vara tämligen säkert. Det man ska tänka på är att det finns preskriberingstid gällande ärenden så man ska inte vänta för länge. Och anmäler man ska man vara medveten om att det finns lagar som skyddar en för att inte arbetsgivaren utan vidare ska kunna säga upp en.. Det kommer aldrig någonsin att bli bättre på arbetsfronten om vi inte vågar stå på oss och anmäla.

När jag var 10veckor gravid med min dotter för 7år sen så berättade jag för min arbetskollega att jag "nog" var gravid och att jag var SÅ lycklig! Jag hade dagarna innan haft ett utvecklingsmöte med min teamleader som berättat hur nöjd han var med mitt arbete och att jag inte behövde oroa mig för dom sista 2veckorna av provanställningen... Dagen efter fick jag ett papper av samma teamleader med en skriftlig uppsägning. Jag pratade med Diskrimineringsombudsmannen men de kunde inget göra... Ett par år senare pratade jag med en kille som jobbat på samma företag som sa "Det var du som var den där tjejen som fick sparken för att hon blev med barn, va?" Hmm... Det var ett transportföretag som transporterade bensin - jag hade förmodligen inte kunnat jobba särskilt länge som gravid eftersom det innebär ganska stora risker att dagligen bli utsatt för cancerframkallande ämnen och det var antagligen detta som gjorde dom nervösa... Jag var den andra kvinnliga lastbilschauffören dom hade haft - någonsin... Idag jobbar jag oxå som lastbilschaffis och är just nu i v.26. Inte med bensin idag dock...Det börjar bli lite tungt men det går bra! Jag kör pallar som väger över 1ton styck och så länge jag har min eltruck så går det helt perfekt! Det jobbiga är att komma upp och ner från hytt & flak...;)

Någonting liknande hände mig också. Jobbar som sjuksköterska. Jag ansökte om en tjänst, ledare för grupp av patienter som hjälper med att skriva rutiner och förbättra vården. Jag fick den också, men när min chef fick veta att jag är gravid då har jag förlorat tjänsten. Det kändes inte bra. Jag förstår att jag ska vara ledig men nån gång kommer jag tillbaka.