Annons:

 
Dopet – vanliga frågor och svar om dopceremonin

Dopet – vanliga frågor och svar om dopceremonin

De flesta ser dopet som ett sätt att offentliggöra och fira det nya barnet, och framför allt hens namn. Men dopet hålls egentligen för att inviga barnet till kyrkan, och namnet är det som markerar vem som invigs. Här är frågor och svar om dopceremonin.  

Varför ska man döpa sitt barn?

Genom dopet låter man barnet ingå en större gemenskap, med Gud och en församling, och man tackar även Gud för barnet. Idag är detta dock ofta sekundärt och de flesta ser dopet mest som en fin tradition som man håller på, och som en möjlighet att samla nära och kära för att fira det nya barnet. Under dopet tydliggörs även de roller som finns kring barnet, som föräldrar, mor- och farföräldrar och faddrar.
 

Varför får bebisen vatten på sitt huvud?

Under själva dopet blöter prästen barnets panna med vatten, ofta med handen. Ibland kan man även hälla vatten på huvudet, och vissa sänker även ner hela barnet i vattnet. Varför man använder just vatten är för att det är en symbol för livet, och det påminner om själva födelsen och att det var just vatten som vi låg i i mammas mage.


LÄS ÄVEN: Recept på cake pops till dop och namnfest
 

Varför har bebisen en dopklänning på sig?

Dopklänningen är lång och oftast vit. Anledningen till att dopklänningen är så lång för att den ska symbolisera att barnet ska växa in i tron, eftersom en bebis inte kan veta vad det innebär. Att den är vit står för renhet. Det är vanligt att en dopklänning går i arv mellan olika generationer. Har man ingen dopklänning kan man ofta låna det av sin församling, men idag väljer även många att använda andra fina kläder på barnet än just en dopklänning.
 

Vad får barnet under dopet?

Barnet som döps får ett dopljus när själva ceremonin är klar. Det är en välkomstgåva från församlingen till barnet. Många tänder dopljuset på dopdagen, födelsedagar eller andra högtidsdagar.
 

Hur gammal ska barnet vara när det döps?

Det finns ingen gräns för hur gammal eller ung man kan vara när man döps, och man kan även döpas som vuxen. Det vanligaste är dock att barnet är runt 4-5 månader gammalt. Anledningarna till det är många, men dels är barnet fortfarande ganska litet och lätt att bära, och i den åldern brukar de flesta barn även vara lugna när de blir burna av olika människor.


LÄS ÄVEN: Så planerar du dopet - 24 tips att tänka på 

 

Annons: