Doula på förlossningen? Så kan du få hjälp och stöd

Doula på förlossningen? Så kan du få hjälp och stöd

Har du koll på vad en doula är? Det är en kvinna med stor erfarenhet av förlossningar och som kan ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närstående innan, under och efter förlossningen.

I USA är det väldigt vanligt att anlita en egen doula till förlossningen men det finns även de som gör det i Sverige. Doulan har inget ansvar för det medicinska och fungerar alltså inte som en barnmorska eller läkare utan mer som en coach som lugnar, peppar och ger emotionellt stöd under förlossningen. Är man väldigt förlossningsrädd kan det vara skönt att ha en extra kunnig med i rummet.

LÄS ÄVEN: 10 saker vi oroar oss mest över inför förlossningen

En doula har ofta en stark tilltro till kvinnans förmåga att föda själv och vet hur viktigt det kan vara för kvinnan att förlossningen upplevs som en positiv upplevelse, men att det också är viktigt för barnet och för den andra föräldern. En positiv upplevelse har inte med smärta, längd och plats på förlossningen att göra utan snarare hur kvinnan och den andra föräldern känner sig under tiden. Känner man sig sedd under smärtorna, blir ledd genom krystningarna och känner trygghet till att förlossningen kommer gå bra så blir oftast upplevelsen positiv. Att se förlossningen som en positiv händelse kan göra det lättare för familjen att anpassa sig till familjelivet. Det är självklart någonting som de anställda på BB bidrar till otroligt mycket men även en doula kan hjälpa till med detta, det är i alla fall anledningen till att den professionen finns.  

LÄS ÄVEN: Möt Emma som är doula och hjärnan bakom Förlossningspodden