Annons:
 
Föräldrapanelen i samarbete med Fisher Price diskuterar lek & kalas

Föräldrapanelen i samarbete med Fisher Price diskuterar lek & kalas

Barns lek är mer än bara tidsfördriv, lek leder till utveckling och tränar barnen inför framtida situationer. Det är tydligt att lek är viktigt för barns utveckling men hur kan och bör föräldrar interagera i leken?

Vi frågade föräldrapanelen och fick intressanta svar. Majoriteten tycker att det för det mesta är roligt att leka och alla tycker att lek knyter starka band mellan vuxna och barn.

Hur upplever du lekstunderna med ditt barn?
– Jag och min dotter Alva har jättekul när vi leker och jag njuter av att med enkla medel kunna göra henne så glad, säger Sanna Kaakinen.
– Min son är åtta månader men han älskar när vi busar, det gör vi båda, säger Jennie Damevska.

Stina på minbebis tycker att lekstunder är roliga tillsammans med barnen som är så stora att familjen nu kan spela spel tillsammans. Hon säger också att för många leksaker i rummet kan ge barnet för många intryck och att det ibland kan vara bra att sälja eller ge bort leksaker för att lyfta fram favoriterna och hjälpa barnen att lättare kunna leka med de saker som de faktiskt gillar.

Alva och Fishper-Prices panelarrangör Sara leker med Jennies son Milian

Leksaker och roller

Barn kan genom lek ikläda sig olika roller och fantisera om hur det skulle vara att vara av motsatt kön, vara prinsessa, vuxen eller kanske bandit. Sanna Kaakinen pratar om problematiken:
– Alva älskar att klä ut sig till prinsessa och ibland får hon ansiktsmålning och Lypsyl, hon tycker det är jättekul men jag kan ibland bli stressad över att hon redan intresserar sig för sitt utseende. I bland känns det som om pressen är hård när det gäller att uppfostra en dotter, att vara ett bra ideal och sätta en lagom nivå, säger Sanna Kaakinen.

Mammorna Sanna, Jennie och Sarah leker också med röd och grön flagga

Du upptäcker att ditt barn och barnets kamrat leker våldsamma lekar med låtsasvapen, hur reagerar du?

– Låtsasvapen kan vara skrämmande. Alla skräckhistorier där barn som lekt krig och har råkat få tag på riktiga vapen har gett mig en ny syn på den sortens leksaker, säger Sarah Lindskoug.

Stina berättar att hennes dotter inte har några leksaksvapen men att hon och hennes kompisar kan stå och fäktas med pinnar istället. Hon upplever det som ett normalt beteende hos barn som man inte behöver vara så rädd för. Det syns på deras kroppsspråk om det är lek eller allvar säger Stina på minbebis.

3 av panelens 6 föräldrar hade trevligt i ett par timmar på minbebis redaktion

Barnkalas och presenter

I sista delen av föräldrapanelen glider ämnet in på barnkalas och panelen diskuterade vett och etikett när man ska inhandla presenter. Åsikterna går isär, så här tycker panelen:
– Fråga föräldrarna om vad barnet önskar sig annars brukar målarböcker vara ett säkert kort. Ett annat förslag är att köpa present efter säsong, en pulka på vintern eller hink och spade på sommaren brukar uppskattas. Till en dagiskompis som barnet inte är bästis med så är ett lagom pris för en present ca 100 kr, säger Sanna.

"Undvik könsstereotypa leksaker"

Genom att fundera på hur man upplever föräldrarna, kan man få bra idéer. Jennie tycker att man kan undvika att köpa könsstereotypa leksaker om man vet att föräldrarna bara köper sådana. Till exempel om barnet bara har ”pojkleksaker” så kan man bryta av och köpa någon ”flickleksak”. Det är kul när leksaken blir omtyckt. Ett annat tips är att fundera på vad de gav ditt barn, det kanske berättar något om vilka presenter de tycker är fina.

"100-150 kronor rimligt till en dagiskompis"

Stina tycker att en rimlig summa för en dagiskompis är mellan 100-150 kronor och för att på bästa sätt lista ut vad som kan vara bra att köpa låter hon döttrarna själv välja en present till sin kompis. Tycker man att det är jobbigt att köpa present så kan ett tips vara att fråga andra föräldrar som ska köpa present till kalaset eller om man kanske ska gå ihop några stycken och köpa något lite dyrare.

Sarah tycker att det kan vara jobbigt när presenterna ställs på ett bord och öppnas framför alla. Priset är inte det viktiga och bara för att det är dyrt betyder det inte att kvaliteten är hög.

Sammanfattningsvis håller alla med om att leksakerna är sekundära, det är sällskapet och fantasin som är det allra viktigaste.

Vill du lära känna mammorna i panelen mer? Följ deras bloggar här:

Jennie Damevska - mamma till Milian
Blogg: minbebis.com/blogg/jenn

Sarah Lindskoug - mamma till Movits
Blogg: minbebis.com/blogg/hotmama

Sanna Kaakinen - mamma till Alva
Blogg: mammasvardag.blogg.se

Vad tycker du om barn och lek och vad bör en present till en dagiskompis kosta? Tyck till och var med i diskussionen du också!

Kommentarer

Tror det har smugit sig en ett litet fel bland länkarna för visst är det väl Sanna - mamma till Alva?

Tack, det stämde bra! Nu har vi ändrat till mamma till Alva som det ska va.

Vad snyggt det blev! Har nu länkat på bloggen också.
Annons: