Förskoledax - Vilken ålder är bäst?

Förskoledax - Vilken ålder är bäst?

Vi frågade våra läsare tidigare i sommar om vilken ålder de tycker är lagom att börja med inskolning på förskolan. Tyck till du också!

Är det allas dröm att vara hemma så länge som möjligt med sitt barn? Eller tillhör du den föräldraskaran som faktiskt längtar efter att få gå tillbaka till jobbet? Eller är det rent av ekonomin som styr hur länge du och din partner kan vara hemma med ert barn?

En del föräldrar vill vänta längre än andra med inskolningen på förskola och dagmamma. Så här tyckte minbebis läsare tidigare i sommar när vi ställde frågan om inskolning.

Dags för inskolning? När är lagom att börja?

Från 14 månader - 32%

Innan 14 månader - 8%

Från 18 månader - 29%

Senare än 18 månader - 23%

Tycker barn ska vara hemma med förälder - 8%

Vad tycker du är en lagom ålder att börja på förskola? Vilka faktorer styr ert val? Tyck till nedan!

Kommentarer

Vår son håller på med sin inskolning just nu och han är 14 månader. Vi hade inget val utan var tvungna att ta nu om vi ville ha en förskoleplats till hösten, men det känns lagom. Han tycker själv att det är spännande med andra barn.

Båda våra barn skolades in vid 14 månaders ålder, tror tom att minstingen började ännu lite tidigare än storasyster. Men hon var verkligen redo!

Skulle vi kunna skulle våra barn inte behöva gå på dagis. Jag skulle gärna vara hemma med dom men tyvärr håller det inte ekonomiskt för oss. :(

Albin började inskolningen när han var 14 mån, och det var inte för att vi inte kunde vara hemma längre utan för att han var så framåt, (gick vid 8 mån) och social att vi ville att han skulle få träffa andra barn lite mer. Allt gick kanon, och nu vid 1 och ett halvt års ålder så trivs han som fisken på dagis. Tror i allmänhet att inskolning också går lättare om barnet inte varit hemma för länge.

Jag tror att det är individuellt och beror på barnets personlighet och utveckling. Min dotter började på förskolan när hon var 14 månader, och det gick ganska bra.

Självklart är det drömmen för alla familjer att kunna vara tillsammans och göra roliga saker i flera år I vår kommun har vi vårdnadsbidraget så det funkar att jag är hemmamamma fram till skolstart Vi har stort kontakt/kompis gäng så barnen är alltid på utflykter badhus äventyr samt får vara med om upplevelser Våra barn som varit hemma länge ligger också steget före än andra barn

MIna 2 äldsta barn började när dom var 2 år, 3 mån & 10 ½ månad pga att kursen började. Men dom trivdes inte så efter drygt 4 månade fick dom byta till Dagmamma och det var toppen. men dom gick bara 15h - 30h i veckan efter att jag slutat kursen på 4 v och började jobba extra. Nu har jag 3 barn och den yngsta är 9 ½ mån, och ska få börja hos dagmamman i november då hon är 1 år för jag ska jobba extra under jul men det blir bara 15h - 25 h v så hon kommer nog trivas hon har ju stora syster hos samma dagmamma.

1:a barnet var 18 mån och 2:a barnet 14 mån. Det har aldrig varit några problem och barnen går fortfarande ganska korta dagar då jag gick ner i arbetstid, i samband med förskolestarten. Båda barnen har älskat förskolan från första stund. Det är nog väldigt individuellt vad som passar för varje individ samt hur många timmarn barnet får vara på förskolan.

1:a barnet var 12½ månad och andra kommer att vara 14 månader. Tycker det är en bra ålder eftersom det är mycket lättare att lämna då. Dom har inte blivit så medvetna då. Mina barn kommer att gå låånga dagar. från 06.00-16.30. 1:a barnet var och är inga problem med alls. Vi får se hur 2:a barnet blir. Men i dagens samhälle känns det som om förskola är ett måste för att barnen ska komma in i gemenskapen lättare. Kan ha fel.