Förskolläraren: Så lyckas du med inskolningen!

Förskolläraren: Så lyckas du med inskolningen!

Dags att gå till förskolan för första gången på riktigt? Förskolläraren Theres Lind delar med sig av sina erfarenheter och ger dig fem handfasta tips som hjälper vid inskolningen.

Att skola in det käraste man har in i förskolans värld är inte det enklaste för många föräldrar. Efter att ha tillbringat många månader tillsammans med sin lilla guldklimp är det nu dags för barnet att erövra nya utmaningar och ställas inför nya upplevelser tillsammans med en hel del nya ansikten. Detta kan såklart vara väldigt skrämmande för föräldrarna, för vissa är det rent av hjärtskärande.

Här ger förskolläraren Theres Lind dig tips och råd på vägen för en enklare och tryggare inskolning för dig som förälder och för ditt barn.

  1. Besök förskolan! Om möjligheten finns kan du besöka förskolan innan inskolningen. Dels för barnets skull, såklart, men också för din egen. Bekanta dig med personalen och lokalerna så känns det inte lika skrämmande tills nästa gång.
  2. Kom förberedd! Sitt kvällen innan och fundera på vad som är viktigast för dig att veta. Skriv ned dessa och ta med till förskolan.
  3. Öppen dialog! Försök att ha en öppen och ärlig dialog med pedagogerna. Lita på deras kunnighet och omdöme. Ni som föräldrar tillsammans med pedagogerna ska tillsammans komma överens om vad som är bäst för barnet. Detta kan t.ex. gälla inskolningstiden.
  4. En dag i taget! Ha inte för bråttom tillbaka till jobbet. Försök att skapa en sådan lugn och trygg inskolning som möjligt. Inskolningen kan se väldigt olika ut från barn till barn, inget är med andra ord optimalt.
  5. Ha kul! Försök att ha kul och tänk positivt. Detta är en milstolpe i ditt barns utveckling. Fira istället för att deppa. Detta kommer säkerligen smitta av sig till ditt barn och förenkla inskolningen markant. Glöm inte kameran.

Skriv gärna en kommentar om hur du upplevde inskolningen. Fyll också på med dina egna tips kring en tryggare inskolning, antingen från en förälders perspektiv eller tankar från en pedagog inom förskolans värld.

Kommentarer

hej min son ska börja om 2 veckor med inskolning. jag e stressad och rädd , och ledsen eftersom jag inte kommer att vara med han hela tiden och det e inte jag som ser efter han hea dagen. är lite rädd att lämna över han till okända människor. vad kan man göra för att kunna slappna av lite. mvh zeinab

Hej. Det du beskriver känner många föräldrar inför inskolningen, så du är inte ensam. Oftast brukar det kännas lite lättare att prata om sina tankar och funderingar med andra människor i samma situation. Ni kanske tillsamans kan stötta varandra? Sedan tycker jag att du skall prata med din sons kommande pedagoger om detta. Berätta om din oro och hur du känner. Bekanta dig med dem och även med miljöerna. Försök att ta inskolningen succesivt och framförallt ta en dag i taget. Det brukar gå mycket bättre än vad man tror. När du ser att din son trivs och har det bra, så kommer det säkerligen att kännas lite lättare för dig. Om du tycker att det är allt för jobbigt kanske någon annan kan ta hand om inskolningen, eller så kanske du kan ha med dig en familjemedlem som stöd och pepp. Det absolut viktigaste är att inte försöka smitta av din oro till din son. Försök att tänka positivt, lättare sagt än gjort, jag vet. Men detta vinner ni båda på i längden. Jag hoppas att din son skall trivas på sin nya förskola och att din stress och oro kommer att minska när ni väl är där. Återkom gärna om hur det har gått. All lycka. Mvh Theres