Gravid

Fakta om hinnsvepning

Hinnsvepning är något man gör för att få igång värkarbetet om det inte startar automatiskt. Man gör en hinnsvepning för att förlossningen ska komma igång.

Fakta om hinnsvepning

Vid hinnsvepning stimulerar man livmodertappen så att den ska bli ”mogen”, så att förlossningen kan starta. Hinnsvepningen hjälper till att få igång värkarbetet.

Hinnsvepning görs för att förlossningen ska komma igång om den inte för det av sig själv. Anledningar till att man gör en hinnsvepning kan till exempel vara att man gått över tiden, eller att man har så pass mycket problem i slutet av graviditeten att du i samråd med vården anser att förlossningen borde sättas igång.

Själva hinnsvepningen går till så att en barnmorska eller läkare för in ett finger vid livmodertappen och med cirkulerande rörelser lossas fosterhinnorna från livmoderns nedre del. Det gör att ett hormon som bidrar till att förlossningen sätter igång utsöndras. Hormonet gör att vävnaden blivit uppmjukad och bidrar till att livmodermuskulaturen kan få sammandragningar.

Hinnsvepningen kan behöva upprepas innan förlossningen börjar, och då ofta med två eller tre dagars mellanrum.

Nackdelar med hinnsvepning

Nackdelar med att göra en hinnsvepning är att det kan vara obehagligt och lite smärtsamt. Man kan även få en mindre blödning eller brunaktiga flytningar efteråt.

LÄS ÄVEN: Vad innebär hinnsvepning?