Forskaren: Därför ska du suga på ditt barns napp

Forskaren: Därför ska du suga på ditt barns napp

Allergier blir allt mer vanliga, och enligt Astma & Allergilinjen är allergier av olika slag en av våra största folksjukdomar idag. Det finns olika råd och rön om hur man kan påverka huruvida ens barn får allergi eller inte. Ett sådant är att man ska suga på sitt barns napp.

Några av råden för att minska risken för allergier är att växa upp på landet, överösa barnen med pussar och kramar, inte städa överdrivet mycket, ha husdjur och släppa amningshetsen. En annan viktig nyckel för framtida allergier är barnets napp. Till tidningen Må Bra säger Agnes Wold, som är professor i klinisk bakteriologi, så här om hur man som förälder kan försöka undvika att ens barn får allergier.

– Om barnet har en napp så är det väldigt bra om föräldern också suger på den. Då minskar risken att barnet utvecklar allergi tre gånger.

 

LÄS ÄVEN: 5 saker du inte visste om bebisar
 

Föräldrar bör stoppa nappen i sin egen mun

Det är vanligt att koka nappen för att få bort bakterier, men många kokar napparna lite väl ofta. Istället menar Agnes Wold att man lika gärna kan stoppa den i sin egen mun för att få den ren. När barnet får mammans och pappans bakterier med nappen minskar även risken för allergi. 

– Det hade en dramatisk effekt. Det minskade både risken för att utveckla eksem och astma, säger Agnes Wold. 

Hon poängterar även att det är bra att barnet får vara hos släktingar och vänner, eftersom att även dem kan ha en stärkande effekt på immunförsvaret. 
 

LÄS ÄVEN: Forskning: bästa sättet att lugna ditt barn på 

Är du ute efter namn som är inspirerade av Sveriges kungligheter? Här listar vi 37 stycken för både pojkar och flickor. Se i videon nedan!