Genomsnittlig längd och vikt på nyfödda bebisar

Genomsnittlig längd och vikt på nyfödda bebisar

52 cm lång och 3655 gram tung, det är måtten på kronprinsessan Victoria och Daniels son, och vår nya prins, Oscar Carl Olof, hertig av Skåne. Men hur ser egentligen genomsnittet ut i landet på nyfödda bebisar?

Direkt efter förlossningen väger man den nyfödde och får då fram en födelsevikt, det kan skilja sig åt från bebis till bebis och har bland annat att göra med mammans hormonsystem, hennes vikt och ålder. En frisk fullgången bebis bör ligga på en födelsevikt mellan 2500- 4500 och medelvärdet ligger på 3400 gram för flickor och 3500 gram för pojkar, så den nyfödda prinsen låg inte långt från medelvärdet.

Vad gäller längden är genomsnittet cirka 50 cm +/- 2 cm och pojkarnas genomsnitt är cirka 7 mm mer än flickornas. Även där låg prinsen inom medelvärdet.

Men kom ihåg att varken vikten eller längden på barnen spelar någon större roll så länge barnet mår bra, så snöa inte in på siffror. Alla bebisar är unika, och det är även alla graviditeter.

Sofia Sjöblom visste inte att hon var med barn förrän två timmar innan förlossningen. Idag är hon mamma och berättar om det oväntade gravidbeskedet som förändrade hela hennes liv. Se mer om Sofias historia i videon nedanför.