Annons:
 
Grattis Prins Nicolas 2 år idag - det här betyder hans namn

Grattis Prins Nicolas 2 år idag - det här betyder hans namn

Idag fyller Prinsessan Madeleine och Herr Chris O'Neills son Prins Nicolas 2 år! Bilden publicerades av Kungahuset dagen till ära och är tagen av Kate Gabor (Kungahuset.se). 

Nicolas 

Från det grekiska namnet Nikolaos vilket betyder "seger åt folket". Det härstammar från de grekiska orden "nike" som betyder seger och "laos" som betyder folk. Onsdagen den 17 juni informerade Kungen att Prinsessan Madeleines nyfödde son ska heta Nicolas Paul Gustaf, med tilltalsnamnet Nicolas. Prinsen tilldelas hertigdömet Ångermanland. Söndagen den 11 oktober 2015 döptes prins Nicolas i Drottningholms slottskyrka. 

Stavningen Nikolaus är vanligast i de äldre generationerna, medan varianten Nicolas eller Nicholas är vanligast bland de yngre. Totalt är namnet vanligare bland 90-talets små pojkar än bland de vuxna svenskarna. De senaste åren har namnet (inklusive varianter) varit nära att bli ett av de 100 vanligaste tilltalsnamnen. 31 december 2005 fanns det totalt 3 698 personer i Sverige med någon variant av namnet, varav 1 944 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 97 pojkar namnet, varav 52 fick det som tilltalsnamn.

Paul

Paul är ett mansnamn, en kortform av Paulus, med betydelsen den lille eller den ringe. Namnet Paul, som använts i Sverige sedan 1600-talet. Pål är en dansk-svensk variant som främst använts i Skåne och Jämtland och Pablo är den spanska motsvarigheten.Namnet var ganska vanligt på 1980-talet, men därefter har trenden varit nedåtgående.31 december 2005 fanns det totalt 18 784 personer i Sverige med namnet Paul,varav 6 787 med det som tilltalsnamn. Prins Nicolas heter Paul (och Gustaf) i mellannamn. Det fanns vid samma tidpunkt 1007 personer med namnet Pål, varav 589 med det som tilltalsnamn.År 2003 fick 149 pojkar namnet, varav 13 fick det som tilltalsnamn.Namnsdag: 25 januari. (1986-1992 hade Pål sin namnsdag 22 maj).

Gustaf 

Gustaf som är sammansatt av folknamnet göt och staf betydelsen stöd, ledare. Men även Götstaf som betyder Götarnas stav eller Götarnas stöd. Gustav Vasa skrev själv sitt namn Göstaf.
Äldsta belägg i Sverige, år 1225 (Gostauus). Enligt en annan tolkning är namnet av slaviskt ursprung Gostislav där första delen av namnet betyder gäst. 

Gustaf är ett namn som burits av många kungar. Det är en äldre, men fortfarande ofta använd, stavningsvariant av Gustav. Den senare infördes med stavningsreformen i början av 1900-talet, då v-ljud i slutet av ord, som dittills hade stavats med f på svenska, började stavas med v).

Källa: Svenskanamn