Annons:
 
Gravid - detta kan du äta i midsommar

Gravid - detta kan du äta i midsommar

Till midsommar står ofta maten och framförallt sillen i fokus, tillsammans med de söta jordgubbarna såklart. Är du osäker på vad du kan äta eller inte på midsommarbordet kommer här några anvisningar från Livsmedelsverket.  

Det mesta utav de klassiska rätterna, som sill och potatis, och rätter med grönsaker är inga problem att äta. Ta gärna extra mycket av det gröna! Komplettera gärna silltallriken med en fräsch sallad, och snåla inte med härlig frukt och bär! Här finns det viktiga folatet som man ska få i sig under hela graviditeten. 

Även D-vitamin är en betydelsefull vitamin för gravida. I sill, lax och ägg finns just denna vitamin, och dessutom flera bra fetter i fisken.

 

Tänk på detta:

Även om midsommarmaten generellt sätt inte innehåller så många begränsningar för en gravid, så är det ändå vissa saker man ska tänka på. Det gäller framförallt rätter som rökt eller gravad fisk, kött som är rökt eller torkat, diverse kalla röror och så självklart ostarna.

 

  • Rökt och gravad fisk som är vakuumförpackad kan i vissa fall innehålla ohälsosamma halter av listeria. Kontrollera förpackningsdatumet och ät helst nyförpackad fisk. Är det däremot nyrökt eller nygravad fisk, exempelvis hemgravad, är det inga problem att äta.

 

  • Charkuterier som kommer färdigskivande från leverantören kan även de kan också innehålla listeria-bakterien, om de varit kylda i mer än en vecka. Serveras de direkt från att ha skurits upp från hel bit går det bra. Parmaskinka och liknande ska frysas i tre dygn innan det är säkert att äta. 

 

  • Dessertostar, som halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar innehåller opastöriserad och pastöriserad mjölk och kan i vissa fall inrymma farliga halter av listeria. Hårda ostar som hyvlar är det fritt fram med, så västerbottenosten kan man äta med gott samvete.

 

  • Även om risken är liten, finns det en risk att kalla röror, exempelvis skagenröra, kan innehålla listeria, speciellt om de har förvarats under längre tid och inte varit tillräckligt kylda. Tänk på att använda färska varor när maten tillagas, och frys in om det inte ska ätas direkt. 

 

  • Strömmingslåda och rullader på strömming eller sill från Östersjön och Bottniska viken har höga halter av dioxin och PCB och ska inte ätas för ofta. 

 

  • ... och självklart: skippa nubben och all annan typ av alkohol! 

 

LÄS ÄVEN: Ditt illamående påverkar inte fostret