Gravid i sommar – detta ska du tänka på

Gravid i sommar – detta ska du tänka på

Att vara höggravid på sommaren kan vara både pest och pina, men samtidigt behagligt och skönt. Visst är det skönare att slippa stoppa ner de redan svullna fötterna i ett par tjocka vinterkängor och istället glida runt i tofflor? Och att tunna, luftiga plagg passar perfekt för såväl en gravidmage, som årstiden.

Men, räkna med att behöva fylla på med vätska ofta, att svettas mer än normalt, känna dig tröttare och att badkläder kanske inte är det plagg du helst visar upp dig i (eller så är de vanliga bikini-komplexen som bortblåsta!)… Här kommer lite bra råd inför en sommar med graviditet:

LÄS ÄVEN: Svamp i underlivet vanligare vid graviditet

 

1. Vatten, vatten, vatten!

Det är ALLTID viktigt att få i sig tillräckligt med vätska under varma dagar, men ack så extra viktigt under just graviditeten. Ha för vana att ha med dig en vattenflaska i väskan var du än går. Sen att toalettbesöken kommer bli desto fler, kommer liksom på köpet ändå när du är gravid.

 

2. Svampigt

Svamp i underlivet är som bekant en vanlig besökare hos gravida, och ännu större blir risken under varma dagar. Lufta mycket, bär bomullsunderkläder och tvätta dem alltid i 60 grader för att försäkra dig om att bakterierna verkligen dör.

 

3. Smörj!

En putande mage blir extra exponerad för solen, så smörj ofta! Använd naturliga solkrämer och after sun-produkter.

 

4. Kläder och skor

Ett plus med att vara gravid under sommaren är att butikerna ofta bjuder på ett lättare mode, med långa sköna klänningar, luftiga skjortor och toppar, samt snygga sandaler för svullna fötter. Du kan med största sannolikhet shoppa loss på vanliga avdelningarna istället för att ha ett begränsat utbud på mamma-avdelningen. Unna dig även en snygg hatt eller keps för att skydda huvudet. Plus för att kunna köpa plagg under graviditeten som du kan använda även efter bebisen har kommit!

 

5. Resa

Det råder olika bestämmelser hos olika flygbolag över hur långt in i graviditeten man får flyga. Kolla upp detta noggrant innan ni åker på sommarsemester! I vissa fall behövs även ett medicinskt intyg för att få komma med på planet. Kolla även så att du är ordentligt försäkrad! Ibland räcker inte hemförsäkringen efter vecka 28 för sjukvårdskostnader utomlands. 

 

LÄS ÄVEN: Kokbok med konstiga gravidcravings