Annons:
 
Graviditet – 4 myter och sanningar

Graviditet – 4 myter och sanningar

Det kommer alltid nya råd och studier kring graviditet, men hur ska man veta vad som faktiskt är sant och vad som bara är myter? Här är fyra myter och sanningar om graviditeter.
 

1. Fostret känner smaker av det mamman äter

Det tar ungefär tio minuter från det att den gravida äter eller dricker någonting tills det att fostret känner smaken av det. De gynnsamma ämnena och även smakerna i det som kvinnan stoppar i sig går ut i hennes blod och transporteras sedan till fostret via moderkakan. När barnet är omkring fyra månader har tungans receptorer utvecklats och då kan barnet känna smaker i vattnet det ligger i. Vissa studier har även visat att barn vars mammor drack morotsjuice under graviditeten ofta gillar morötter när de växer upp.

Myt eller sanning? Sanning – fostret känner faktiskt smaker av det mamman äter.


2. Den gravida kvinnan blir extra hormonella, inte hennes partner

Det är bara den gravida kvinnan som får ett hormonpåslag under graviditeten. Hennes partners kropp fungerar precis som vanligt – enda tills barnet är fött.

Myt eller sanning? Myt – partnerns hormonnivå svänger också under graviditeten.
 

3. Alkohol skadar fostret

Alkohol är inte bra för kroppen, det är som ett gift och det påverkar inte bara den gravidas kropp utan även fostrets. Vuxna människor har ett enzym som bryter ner alkoholen, men dessa enzymer har inte foster. Istället transporteras alkoholen till fostret via moderkakan och gifterna från alkoholen sprids i fostervattnet. Alkoholen kan påverka barnet negativt på flera sätt, bland annat kan foster som haft alkohol i kroppen en längre tid födas med en mindre hjärna, vilket brukar kallas fetalt alkoholsyndrom.

Myt eller sanning? Sanning – drick inte alkohol under graviditeten.
 

4. Föräldrar kan påverka vilket kön barnet får

Det finns många sätt att påverka vilket kön barnet får. Saker som vilken tid på dygnet man har samlag, vilken position man har samlag i och vad man ätit under dagen påverkar vilket kön barnet får.

Myt eller sanning? Myt – det går inte att påverka barnet kön.

 

Annons: