Annons:
 
51 % oroar sig för medfödd sjukdom eller missbildning

51 % oroar sig för medfödd sjukdom eller missbildning

Tre av fyra blivande föräldrar är oroliga för att något ska gå fel under graviditeten eller vid förlossningen. Trots att få drabbas oroar sig mer än hälften av alla blivande föräldrar för medfödda sjukdomar och missbildningar, visar nya siffror från Trygg-Hansa.

- Att oroa sig för sitt barn när man är gravid är helt normalt och jag ser det som ett steg till att bli förälder, med tanke på vad som händer så snart barnet är fött. Om däremot oron är så stor att den upptar en stor del av ens vardag, behöver man stöd och hjälp att bearbeta den, säger Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm.

Yngre oroar sig mer än äldre

Blivande föräldrar oroar sig även för att barnet ska få skador under förlossningen eller att kvinnan ska drabbas av missfall. I undersökningen framgår det även att ju yngre de blivande föräldrarna är, desto mer oroar de sig.

- Visst finns det risker med en graviditet och vid förlossningar, men en konkret sak man kan göra för att möjligen lindra oron något, förutom att prata med sin barnmorska och övrig medicinsk expertis, är att se till att barnet och båda föräldrarna har rätt försäkringsskydd, säger Björn Sporrong, expert inom gravid- och barnförsäkringar på Trygg-Hansa.

Fem vanliga orsaker till oro under graviditeten

  • 51 % oroar sig för att barnet ska ha en medfödd sjukdom eller missbildning.
  • 39 % oroar sig för skador på barnet vid förlossningen.
  • 35 % oroar sig för att få missfall.
  • 20 % oroar sig inför förlossningen.
  • 14 % oroar sig för att drabbas av sjukdomar som kan skada fostret.

Om undersökningen

Trygg-Hansa har under februari 2012 låtit göra en undersökning genom undersökningsföretaget YouGov. Totalt har 1008 personer svarat på undersökningen.

Är du orolig för att något ska gå fel under graviditeten eller förlossningen? Eller har du något annat som oroar dig? Tyck till nedan!

 

Kommentarer

Under första graviditeten oroade jag mig inte för något, förutom att barnet kanske skulle dö/skadas vid förlossningen. När vår son sedan föddes fick vi ett jättespeciellt besked om att man ej genom att titta på könet kunde avgöra om det var en tjej eller kille vi fått. Könet var så pass missbildat (en svår och ovanlig form av hypospadi). Våra första dygn som nyblivna föräldrar (vi var 20 år båda två) visste vi inte alls vem det lilla barnet var, två dygn efter förlossning gjordes kromosomtest och ultraljud av barnet, som sedan visade på att det var en kille vi fått! Detta låg till grund att vi var JÄTTEOROLIGA under nästa graviditet för hur det kommande barnet skulle få. Som tur är så föddes lilla Wilmer med ett helt normalt kön, och slipper därmed gå igenom alla operationer och annat som storebror Teodor måste gå igenom. Finns en kategori på min blogg om hans missbildning samt alla sjukhusbesök och operationer!

Tror de flesta är oroliga någon gång under sin graviditet. Jag var det med, var JÄTTErädd att mista det lilla livet.. Tyvärr var ju detta befogat med eftersom J dog i magen och fick födas fram i vecka 23+0 nu in februari 2012. Värsta mardrömmen i hela mitt liv...

Åå ja e så hemskt orolig för min bebis att nån skall gå fel och hände min lilla älskling ja hade så svårt att bli gravid Ivf flera gång så tråkigt att ja inte ens kan vara glad och lycklig och njöta av graviditen för ja e rädd för att det kan tas ifrån mig så snabbt:( ber till Gud att hålla min lilla hjärta frisk och levande och för alla er där ute hoppas ingen behöver drabbas av detta hemska