Gravidsäkert flygande

Gravidsäkert flygande

Flyg säkert som gravid genom att vara påläst och förberedd. Här kommer det mest grundläggande du som gravid behöver tänka på inför varje resa.

Om du planerar att ta flyget på semesterresan kan det vara en bra idé att kolla flygbolagets riktlinjer för vad som gäller vid resa under graviditet. De flesta flygbolagen tillåter inte höggravida, vanligtvis från vecka 36 eller vecka 32 om man bär på tvillingar eller fler bebisar i magen, att resa utan tillstånd från sin läkare eller barnmorska. Tänk också på att kolla med ditt försäkringsbolg vad som gäller, deras riktlinher kan skilja sig från flygbolagens nämligen! 

Många kvinnor föredrar att inte resa under de första 12-15 veckorna av graviditet på grund av tröttheten och illamåendet som brukar slå till i början. Samt att risken för missfall är större under just dessa veckor. Men om man mår bra då är det inte något som säger att man inte kan resa under denna period. Rådfråga dock din barnmorska eller läkare för att vara på den säkra sidan.

Några tips för resan
På resor som överstiger 5 timmar finns det generellt en större risk för blodproppar, dock är det inte något som är specifikt för gravida. Med hjälp av stödstrumpor, som går att köpa på apoteket, minskar man inte enbart blodproppsrisken utan också att benen svullnar upp. Vilket kan vara riktigt skönt när man är gravid!

Andra tips för att underlätta resan är att dricka mycket vatten för att inte bli uttorkad. Klä dig bekvämt med sköna och lössittande kläder. Försök att inte sitta still för länge, så när det finns möjlighet att röra på sig kan det vara en bra idé att gå runt i flygplanet. Justera bältet så det sitter bekvämt och säkert för magen, om du är osäker kan flygpersonalen hjälpa dig med detta.


Relaterade artiklar:
Flyga med barn - 10 vanliga frågor och svar kring säkerhet på planet
5 tips mot svullna fötter och händer


Orginaltext: 2015-04-21
​Uppdaterad:2015-07-21