Annons:
 
Här är bodyn som är producerad i ekologisk och naturligt färgväxande bomull - så smart!

Här är bodyn som är producerad i ekologisk och naturligt färgväxande bomull - så smart!

Under det sista året på gymnasiet fick de fyra killarna från Viktor Rydberg Gymnasium Djursholm chansen att starta ett UF-företag. Efter att en av dem gjort ett slutarbete i naturkunskap om just giftfria kläder väcktes engagemanget för gift i barnkläder, vilket resulterade i EcoBorn som tillverkar bodys i giftfri bomull som inte behöver färgas. Vi har pratat med dem om deras företag, om ekologisk och naturligt färgad bomull och klädtillverkningens påverkan.

Hej! Berätta om er själva och om er idé!
Vi är fyra elever som heter Marcus Falck, Nathan Pharmanson, Magnus Hofsberger och Gustaf de la Motte. Vi läser vårt tredje år på Viktor Rydberg Gymnasium Djursholm och driver det nystartade UF-företaget EcoBorn, som tillverkar giftfria babykläder i ekologisk färgväxande bomull. Precis som blommor kan ha olika färger, kan nämligen även bomull ha det. Denna typ av bomull behöver därför inte färgas, utan växer i färgerna brunt, vitt och grönt direkt på plantan.

Hur fick ni idén att starta ett företag som tillverkar just babykläder?
Företagsidén bakom EcoBorn föddes i samband med ett slutarbete i naturkunskap, där det egenvalda ämnet berörde gifter i kläder. Fördjupningen gav oss ett nytt perspektiv på klädindustrin; bl.a. negativa miljöeffekter och hur konsumenten påverkas av färgämnen i kläder.

Och varför valde vi att tillverka just babykläder? Forskning visar att kläderna vi dagligen bär innehåller hundratals farliga kemikalier, vilket gör dels att huden absorberar kemikalier och dels att vattnet förorenas vid tvätt av kläderna. Huden är vårt största upptagningsorgan som är extra känslig vid ung ålder. Att exponeras för dessa ämnen ökar risken för att allergier och att andra mer allvarliga sjukdomar såsom cancer, bryter ut senare i livet.

Efter att ha läst på om potentiella lösningar på problemet, kom vi i kontakt med den ekologiskt färgväxande bomullen. En bomull som inte behöver färgas då den redan växer i olika kulörer som tagit ca. 100 år av naturlig växtförädling att få fram. Den bomullen har vi på EcoBorn valt att tillverka våra bebiskläder i så att kläderna ska vara helt fria från giftiga kemikalier och färgämnen.

Hur har processen från idé till färdiga bodys sett ut?
En av de största motgångar vi stött på har rört produktionen. Till en början var vi helt inställda på att hitta en producent i odlingsländerna, exv. Peru, genom Exportrådet. Vi förstod dock ganska snart att det inte skulle bli genomförbart av olika anledningar. Vi funderade då på om vi skulle byta affärsidé men till slut hittade vi familjeföretaget Minimundus, som efter en presentation av vår affärsidé sade att de var intresserade av att samarbeta med oss.

Hur kom ni fram till design och färgval på bodyn?
Vi ville tillverka en body i neutrala jordnära och naturliga färger och valde därför färgerna naturvit, skogsgrön och moccabrun. Det är en könsneutral färgkombination som passar både pojkar och flickor. Då vi endast kunde producera en klädmodell som UF-företag valde vi en praktisk body. Knapparna på bodyn är gjorda av kokosnöt då vi vill följa samma naturliga och hälsosamma tema vår produkt har. Nu när vi kommit igång med försäljningen har vi planerat att utöka vårt sortiment med matchande byxa och tröja som självklart också ska vara i ekologiskt färgväxande bomull.

Hur ser marknaden för barnkläder ut när det kommer till ekologiska alternativ?
Det finns ganska stort utbud av ekologiska bebiskläder på marknaden men i stort sett inget av det material vi tillverkar vår body i. Det är dock endast odlingen som är ekologisk på de ekologiska kläderna på marknaden vilket innebär att de fortfarande behöver gå igenom bleknings och färgningsprocess som tillsätter farliga/giftiga kemikalier, vilket vår body inte behöver.

Varför är det så viktigt att klä sina barn i ekologiska kläder?
Bebisar har extra känslig hud och är mer utsatta för kemikalier i kläder än vuxna. Det är även i ung ålder man lägger grunden för allergier och sjukdomar som kan komma att bryta ut senare i livet så därför är det extra viktigt för barn att skydda sig mot dessa ämnen. Alla föräldrar vill att sina barn ska få en så bra och hälsosam start i livet som möjligt, och därför tyckte vi att det var viktigt att värna om barns hälsa och förhoppningsvis förebygga att hälsoproblem och bidra till en hälsosammare värld.

Vart finns era bodys att köpa? Och i vilka storlekar finns de?
Bodyn går att köpa på vår hemsida ecoborn.se samt på butiken Smultronet på Djursholms torg. Den finns i storlekarna 60, 70 och 80.

Kommer ni att fortsätta med företaget även efter avslutad kurs på gymnasiet?
Vi planerar att driva vidare företaget efter gymnasiet och vi har även planer som tidigare nämnt att utveckla sortimentet. Vi har även tagit fram planer att effektivisera produktion och diskuterar det med ett flertal återförsäljare. 

Stort lycka till med ert arbete och tack för pratstunden!

EcoBaby UF företag årets UF

 

Kort om UF, Ungt företagande

UF-företag är klassat som ett hobbyföretag, vars syfte är att ungdomar ska lära sig allt om företagande, med allt ifrån utvecklande av en affärsidé, till driften av företaget, och slutligen avveckling. Bolagsformen innebär vissa speciella regler, t.ex. att företaget inte behöver betala skatt. Kursen kommer med andra ord innebära att entreprenörskap genomförs i praktiken och inte enbart i teori, vilket främjar kreativitet och förbereder ungdomar inför affärslivet. Kursen har även ett flertal tävlingar inom olika områden, dels regionala och dels nationella, exempelvis “Årets Affärsplan” och “Årets UF-företag”.