Annons:
 
Håll ditt barns immunförsvar i schack

Håll ditt barns immunförsvar i schack

Såhär vintertid haglar det bakterier, och infektionerna kommer ofta som ett brev på posten, speciellt hos förskolebarnen.

Men att barnen är sjuka ofta som små gör faktiskt att deras immunförsvar stärks, och de kommer förmodligen ofta hålla sig friskare när de blir äldre. Att proppa i barnen alla möjliga vitamintillskott är inte heller att rekommendera, om det inte är så att det verkligen har brist på någon specifik vitamin.

Här kommer istället några enkla och naturliga tips på vad man kan göra för att försöka hålla uppe barnens immunförsvar:  

LÄS ÄVEN: Håll koll på barnen i kylan
 

Sjuk = bättre immunförsvar

Är man för överbeskyddande mot sitt barn kan man göra dem en otjänst. Att tro att man "skyddar" sitt barn genom att låta det vara hemma ofta från förskolan är alltså inte bra i längden, då immunförsvaret byggs upp och stärks genom att de genomlider diverse infektioner. Låt barnen vara sjuka helt enkelt!

Ordentlig sömn

Sömn är en viktig komponent när det kommer till att upprätthålla ett bra immunförsvar. Runt 10 timmar är vad ett barn i förskoleåldern rekommenderas att sova per natt.

Matnyttigt

Att få i sig C-vitamin ofta, och speciellt under vinterhalvåret, är absolut att rekommendera! Citrusfrukter, tomater och sötpotatis är exempel på livsmedel som är C-vitaminrika och gärna får ingå i kosten. Matvaror som hjälper kroppen att bygga och öka produktionen av antikroppar är även toppen att inkludera. Bland dessa finns bland annat bananer, morötter, lax, linser, tonfisk, och livsmedel som är rika på zink, exempelvis ägg och skaldjur.  

Bra hygien

Var noga med att tidigt lära barnen att tvätta händerna varje gång de varit ute, innan varje måltid och efter toalettbesök. Att även få in en vana att de skyddar munnen med armvecket när de nyser eller hostar är ett enkelt sätt att skydda sig från bakterier (och dessutom är det vanlig vett & etikett!). 

 

LÄS ÄVEN: Förkylningstider - undvik snoriga näsor