Har du koll på dessa 7 punkter inför förlossningen?

Har du koll på dessa 7 punkter inför förlossningen?

Tre förlossningsfaser, olika typer av värkar, moderkaka, slempropp och fostervatten… listan över vad en förlossning kan innehålla kan göras lång! Att föda barn är för många en fantastisk upplevelse, tillika skrämmande om det är första gången. Dessa 7 punkter kan vara bra att veta inför den stora dagen!

 

1. En förlossning består av tre faser

Förlossningen är uppdelad i tre faser, med olika karaktär när det kommer till längd och smärta. Öppningsfasen är den första delen, och det är i denna som livmoderhalsen och modersmunnen öppnas. Även förlossningskanalen utvidgar sig i förberedelse för att kunna ta emot ett foster. Fas nummer två heter utdrivningsfasen och räknas som perioden från att man är öppen 10 cm till att barnet är ute. Den sista fasen brukar man kalla för efterbörden, och det är då livmodern dras ihop och moderkakan utlöses.

 

2. Skillnad på värkarna

Förvärkar och värkar är två olika typer av värkar. Förvärkarna gör inte så ont och kan komma långt före själva förlossningen börjar. Dessa typer av värkar är en kontraktion av livmodern, som till skillnad från de vanliga värkarna inte har en fast längd eller intervall. Vanliga värkar är starkare och mer smärtsamma än förvärkar, och är kortare och mindre med luckor, samt varar i ca 1 min eller mer. Känner man värkar är det ett säkert tecken på att förlossningen är igång. 

 

3. Vad är en slempropp?

Nedersta delen av livmoderhalsen kallas för modermunnen, är den som avskiljer slidan från livmoderns början. Runt om modermunnen finns det ett slem vars uppgift är att skydda dig mot infektioner. Vid en graviditet blir detta slem tjockare för att ännu bättre kunna skydda fostret. Redan så tidigt som i graviditetsvecka 4 har slemmet förändrats och är ett av de graviditetstecknen som kan noteras vid en gynekologisk kontroll.

 

4. Vad som innebär när vattnet går

En tydlig signal på att förlossningen är igång är att de hinnor som omger fostervattnet med fostret brister, och en genomskinlig vätska från slidan kommer ut. När vattnet har gått är det läge att ta kontakt med förlossningsavdelningen. 

 

5. Moderkakan kommer ut

Moderkakans funktion är att ge fostret syre och näring, samt att skydda fostret från skadlig påverkan. Den förflyttar även bort avfallsämnen och producerar hormoner. Mestadels så kommer moderkakan direkt efter barnet i en svag värk. Att moderkakan kommer ut efter barnen vet de flesta om, men däremot inte att det ibland kan ta lite tid.

 

6. Det är inte ovanligt att bajsa under förlossningen

Det kanske inte är det första man delar med sig av sin förlossningsberättelse, men att bajsa på sig under förlossningen är fullt normalt. När det är dags att krysta är det ofta att det som finns i tarmen också kommer ut. Många sjukhus erbjuder därför möjligheten att ta lavemang innan förlossningen om tiden finns. Det är däremot ingen fara om du inte hinner ta lavemang före förlossningen – personalen är mycket erfarna med sådana situationer och är duktiga med att se till att avföring inte kommer i kontakt med bebisen. 

 

7. Sjukhustiden varierar

Liksom förlossningsställe är valfritt, är också hjälp efter förlossningen något frivilligt. Somliga sjukhus rekommenderar dock att du stannar kvar på sjukhuset i 4-6 timmar efter förlossningen, för att sedan tryggt kunna åka hem. Vissa vill stanna i ett dygn på BB, men du kan alltså åka hem när du känner dig redo!

 

LÄS ÄVEN: Roligaste sätten att avslöja en graviditet på