Hur ofta ska man byta blöja på sin bebis? Vi svarar

Hur ofta ska man byta blöja på sin bebis? Vi svarar

När man får sitt barn i famnen första gången upplever många total lycka, blandat med tusen frågor. ”Ska jag ta hand om det här barnet nu?”, ”Hur gör man?” och kanske även ”Hur vet jag när jag ska byta blöjan”. Här svarar vi på den sistnämnda frågan. 

 

Den första tiden

När bebisen är nyfödd så både kissar och bajsar den oftare än vad den kommer göra när den blivit lite äldre, och det är vanligt att nyfödda både bajsar och kissar efter varje måltid. Därför måste du byta blöja ofta, ungefär fem, sex gånger om dagen. Det är dock inte ovanligt att det blir ännu fler gånger än så.

Blöjan ska alltid byta när ditt barn har bajsat. Om barnet bara kissat är det inte lika akut att byta blöjan eftersom blöjornas absorberingsförmåga är så pass bra idag.


LÄS ÄVEN: Vad är babypottning? Ta reda på det här

 

När bebisen är lite äldre

När bebisen hunnit bli lite större kommer hen förmodligen bajsa mer sällan. Vissa gör det flera gånger per dag och andra gör det bara en eller några gånger i veckan. Håll koll på hur avföringen ser ut för att veta hur din bebis mage mår. Bebisar ska dock kissa flera gånger per dag. Blöjan bör bytas några gånger per dag, och alltid när barnet bajsat.

 

Byta blöja på natten

Du behöver oftast inte byta blöja på natten – gör det bara om bebisen bajsat eller om det läcker kiss. Om det mot förmodan läcker ut kiss är det ett tecken på att det är dags att gå upp en blöjstorlek!

 

I vårt forum finns en tråd där våra medlemmar svarar på frågan "Byter ni blöja på natten?". Läs tråden här!