Viktigt med knipövningar efter förlossningen

Viktigt med knipövningar efter förlossningen

Knipövningar tränar upp muskulaturen i underlivet efter förlossningen, på så sätt kan du undvika att få urinläckage längre fram på grund av att muskulaturen är för slapp. Det är en fördel om du börjat med knipövningarna redan innan förlossningen, här får du veta hur man gör.

Bäckenbottens muskler stödjer urinblåsan och urinröret. Slidan och ändtarmen ligger som en muskelplatta längst ner i botten och på insidan av bäckenet. Under förlossningen har de tänjts ut och man får en känsla av svullenhet, men redan de första dagarna efter förlossningen är det dags att börja öva bäckenbottenmusklerna.  Det behövs även träning av mag-, sätes och lårmuskler som stabiliserar bäckenet.

Knip igen året efter förlossningen

Knipövningarna gör att musklerna återigen blir starka och smidiga. Utan träning kan känslan av ett mer öppet underliv kvarstå. Du kan göra knipövningar hela livet men första året efter förlossningen är extra viktigt då det kan ta upp till ett år för musklerna att återfå styrkan. Det är en fördel om man tränat på det redan under graviditeten eftersom det kan vara svårt att hitta musklerna så nära efter förlossningen.

Teknik - Så kniper du

En knipövning görs genom att du kniper med slidan. Tänk att du kniper ihop en stråle när du är på toaletten. Känn efter hur det känns i underlivet, strax under musklerna för urinblåsan känner du rätt muskler du ska använda vid dina knipövningar. Många spänner skinkan och låren vilket är fel, tänk att du drar upp slidan inifrån så ska du nog hitta rätt.

Tänk även på att knipa ihop underlivet varje gång du lyfter något tungt, exempelvis matkassar, bilbarnstolen och barnvagnsinsatsen. Träna varje dag, knipövningarna kan du göra var som helst, på bussen, jobbet eller hemma i soffan. Är du osäker på om du gör rätt, tala med din barnmorska.

Underlivet blir inte förstört av en vaginal förlossning men det är du som är huvudpersonen för att få bra muskler.

Källa: Barnmorska Madeleine Kilsbeck

Medlemmarna diskuterar knipövningar i forumet, diskutera du med!


Tyck till i artikeln, vet du hur du ska knipa rätt? Eller har du slarvat med knipövningar och fått problem?

Kommentarer

Vill bara påpeka att det är extremt viktigt att få personlig hjälp med att hitta rätt muskler. Genom att bara följa beskrivningar som den ovan hittar man oftast de nedre musklerna, men inte de övre och de är viktiga för att minska risken för framfall. Barnmorskan kan hjälpa till med detta och erbjuder hon inte sin hjälp, be om den! Först när en bm visade mig alla muskler lärde jag mig att knipa hela vägen upp. http://minbebis.com/blogg/gopplan/vikten-av-knipovningar/

Jag gjorde inte detta och ångrar mig jättemycket.

Jag gör inga knipövningar, kanske är dags att börja med det nu efter att läst detta.

Det påverkar även känslan för mannen vid samlag i framtiden!

Knipkulor eller geishakulor hjälpte mig hitta rätt muskler. Kanske kan de hjälpa fler än mig.

Tror att det är viktigt för bådsa parter vid samlag också.

jag försöker knipa varje gång jag kommer på det, särskilt på toa. Vet inte om det är rätt muskler dock. :p En fråga; jag har precis satt in kopparspiral - kan man använda sånna där kulor ändå?

Jag har gjort knipövningar så länge jag kan minnas, och nu efter förlossningen försöker jag verkligen men attans så svårt det är man inte har någon känsel down there. Bästa sättet för den som inte vet om det är rätt muskler: försök knipa av strålen när du kissar - då hör du om du gör rätt, oavsett om du känner det eller inte! Sen kan du träna på gubben också, han blir ju bara glad... ;)

Jag gjorde inte det efter första barnet för jag kände inte att jag "hann", dvs. kom ihåg förrän det var sovdags. Plus att jag tänkte att de tränas automatiskt vid sex. Haha! Men det hjälpte att fråga mannen om han kände om jag knep åt och fick feedback från honom de gånger vi hade sex efteråt. Nu när jag är gravid med andra känner jag verkligen av konsekvenserna av detta. Jag har svårt att hålla tätt när jag blir riktigt kissnödig eller nyser utan att ha hunnit förbereda mig. Det är även svårt ibland att göra nummer två för att musklerna som krävs inte riktigt vill samspela med mig. Efter detta ska jag verkligen ta tag i det där. Vill ju inte riskera att bli inkontinent eller ännu värre.