Krönika: Min syn på smärtlindring

Krönika: Min syn på smärtlindring

När Elise föddes så använde jag bara lustgas. Ingen epidural. Inga kvaddlar. Ingen tens. Bara lustgas. Ska sanningen fram så blev jag så ‘full’ på lustgasen att jag knappt var med överhuvudtaget. Jag har minnesluckor och Fredrick har berättat saker som jag inte kommer ihåg. Som att han hade frågat om jag ville ha dricka och jag hade svarat Fanta Exotic – det hade slutat med att Fredrick druckit upp den själv. Jag hade gärna kommit ihåg mer nu – men där och då så var lustgasen min absolut bästa vän och jag kan inte ångra det.

-”Men shit vad grymt!” har jag fått till svar ett par gånger när folk får höra det. Vilket? Att jag ‘bara’ använt lustgas? Personerna i fråga har uppenbarligen inte tagit denna drog själva – isåfall hade de vetat att den får dig att känna som jag beskrev ovan. Den andra kommentaren jag får är: -”Då kan du ju köra helt naturligt nästa gång!”.

Var går den ekvationen ihop? Var är jag grym för att jag bara använt mig av lustgas och varför skulle jag någonsin vilja gå igenom en naturlig förlossning? Jag var inställd på att bara använda lustgasen redan från början, men hade de frågat mig under de minuterna jag var utanför kroppen så hade jag aldrig kunnat ta ett vettigt beslut. Så det bara blev så som det blev. Och att köra all natural fanns aldrig i mina tankar. Där är jag för feg för smärtan.

Jag kommer ihåg att Fredrick och jag tittade på One Born Every Minute innan och jag sa -”Sådär mycket vill inte jag skrika! Och jag vill inte säga att det inte kommer funka – för det kommer det ju!”. Vad tror ni hände? Jag skrek som en stucken gris och sa gång på gång att det minsann inte skulle komma ut något barn den vägen. Jag höll på att ge upp och ville inget annat än att ha kejsarsnitt.

Det är så många saker man ser annorlunda på när man fött barn. Vi har pratat om vikt förut, vi har pratat om rökning och nu pratar vi om smärtlindrande. Vi vill ha rakat benen och absolut inte bajsa ner oss – sen när vi väl ligger där på britsen så har vi visat upp vårt kön för 10 barnmorskor och dessutom bajsat både en och två gånger när de säger att vi ska krysta. Utan att bry oss det minsta, eller hur?

Det gör ont att föda barn – med eller utan smärtlindring. Att du tar tre varianter istället för noll betyder inte att du är svag. Du föder ett barn. Det är det häftiga med en förlossning. Du har väntat 9 månader på den här lilla krabaten och kroppen vet exakt hur du ska få ut den. Kan vi inte fokusera på det istället? Jag är grym för att jag burit runt på en älskad liten person så länge och nu ska vi äntligen få träffas. Jag är grym för att min kropp vet exakt hur den ska gå tillväga. Och jag är grym för att jag får välja själv utifrån mina egna behov.

Ingen kan bestämma åt dig och det är just det som är så skönt. Du gör det som är bäst för dig där och då och den som har en näsa att rynka åt det – ja, den personen har uppenbarligen inte fött barn.

Av: Malin Stensson
goteborgsmamman.se