Annons:
 
Midsommarbordets frestelser - här är listan på allt du kan äta!

Midsommarbordets frestelser - här är listan på allt du kan äta!

Midsommar förknippas med festligheter och god mat tillsammans med goda vänner och familj. Här är listan på vad du som är gravid kan äta bland läckerheterna på det svenska midsommarbordet.

Går utmärkt att äta:

Ät 2-3 gånger i veckan av olika sorter.

 • Lax – ät nygjord eller nyförpackad gravad, rökt fisk och sushi.
 • Sill, även inlagd.
 • Gräddfil.
 • Hårdostar som tex cheddar, prästost och grevé.
 • Jordgubbar och andra grönsaker/frukter - se bara till att skölja dem ordentligt innan du äter dem!
 • Janssons frestelse.

Var lite extra noggrann med:

 • Gravad och kallrökt lax - välj nyförpackad eller nygravad/nyrökt.
 • Kött - se till att innertemperaturen kommer upp över 65 grader vid grillningen/tillagningen.
 • Rom - välj den från burk.
 • Strömming, sill, lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern och röding från Vättern - Livsmedelsverket rekommenderar att gravida ska begränsa sitt intag till totalt 2-3 gånger per år av dessa fiskar på grund av risk för onödigt höga halter PCB och dioxin.
 • Gädda, abborre, gös - Livsmedelsverket rekommenderar att gravida ska begränsa sitt intag till totalt 2-3 gånger per år av dessa fiskar på grund av risk för onödigt höga halter kvicksilver (det finns fler fiskar i denna kategori. För hela listan, se slv.se).
 • Mjuka/halvmjuka dessertostar som tex camembert och brie - ät dem endast om de först hettats upp till "bubblande het".

Ostar som går bra att äta

Hårdost gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Exempel på dessa är grevé, herrgård, parmesan, gruyère, appenzeller och emmentaler.

 • Smältost - och annan bredbar ost i tub eller plastask.
 • Fetaost - från pastöriserad mjölk.
 • Mozarella - nyförpackad.
 • Ricotta - nyförpackad.
 • Halloumi - nyförpackad.

All ost som hettas upp tills det bubblar, t.ex. i såser och gratänger är säkra att äta.

  Källa: slv.se

  Fråga Teresa Hellgren om du är osäker på vad du får och inte får äta när du är gravid, ställ din fråga här!


  Kommentarer

  Snapsen då? ;)

  Brie-rekommendationen gäller väl bara opastöriserad brie? Och det är ganska svårt att hitta nu för tiden :)

  Nej tyvärr inga mögelostar, varken pastöriserade eller opastöriserade, om de inte hettas upp.

  Inte konstigt att så många barn är allergiska nuförtiden. När våra föräldrar var gravida kunde de äta precis vadsomhelst och oss är det inge fel p , och våran generation är inte heller lika allergiska som den yngre generationen. Jag är född på -60 talet.

  Mn kan visst äta mögelost, var på ostboden här i stan där jag bor och fick en genomgång. Alla kan man inte äta men det finns ett gäng för oss gravida ost-älskare! =D

  Hur är det med sushi? OK att äta rå fisk?

  Skulle aldrig äta mögelost under graviditeten! Å skulle inte heller "skylla" på att det är försiktigheten som leder till allergi. Det är försiktigheten som leder till bra siffror i överlevnad. Å skulle snarare säga att det är den minskade amningen som är en av anledningarna till ökad allergi. Tråkigt när folk utan kunskap yttrar sig.

  @Kicks. Min dotter är född i Japan och jag åt ofta lax sushi när jag var gravid med henne och sashimi när jag väntade min son, det var min stora craving båda graviditeterna. Min Ob/gyn gav mig bara rådet att ät med sunt förnuft, dvs ser det inte fräsht ut, ät det inte och det vad det gäller all mat. Jag skulle personligen inte äta råa musslor eller ostron, men lax tex utan tvekan. Det är väldigt olika vad de säger i olika länder. Anna

  Du kan självklart äta vad du vill, men det handlar om att det finns vissa ämnen som fostret kan ta skada av. Såklart de säger i en ostbutik att du kan äta ost! Men det är BARA hårdostar som är okej( om du inte värmt upp osten) detta handlar om att listeriabaktetiet kan finnas i osten. Allt handlar om du hur mycket DU vill chansa! Sushi är okej, på en riktig sushirestaurang, där är hanterat de laxen på rätt sätt. Det handlar om att den inte får ha varit fryst för länge, eller upptinad å fryst å såvidare. Det finns mer gifter i naturen idag än vad det gjorde på 60-talet, å det kanske är vårt å våra föräldrars fel. Islutändan göra all vad som känns bäst för sig, men det är inte så länge man är gravid. Jag har varit det över både jul, påsk å nu midsommar, inga problem alls. Glad midsommar på er alla :-)

  Kicks: Japp. Var på info med en dietist på MVC och hon sa att man kan äta all sushi, även tonfisken då det är en sån liten bit :)