Mozzarella, halloumi och fetaost – ostguide för gravida

Mozzarella, halloumi och fetaost – ostguide för gravida

Som gravid finns det en del livsmedel du bör undvika att äta. Ost som är gjord på opastöriserad, eller obehandlad, mjölk bör du inte äta som gravid. Men vilka ostar är det då? Här listar vi olika ostar!

 

Mozzarella och buffelmozzarella

Mozzarella är en färskost som du kan äta så länge den är nyförpackad och tillverkas av pastöriserad mjölk. Nyförpackad innebär att det återstår två tredjedelar av tiden mellan förpackningsdagen och bäst-före-datumet. Har längre tid gått bör du inte äta osten.

Halloumi

Samma sak gäller som för mozzarella.

Mascarpone och Ricotta

Samma sak gäller som för mozzarella.

Hårdost

Du kan äta alla typer av hårdostar som till exempel Herrgård, Hushållsost, Gruyére, Parmesan och Manchego när du är gravid. Det gäller både hårdostar som är gjorda av pastöriserad och opastöriserad mjölk, eftersom listeriabakterier inte kan försöka sig i hårdost.

Fetaost

Fetaost går bra att äta så länge den är tillverkad av pastöriserad mjölk.

Färskost och smältost

Smältost eller bredbar ost som är förpackad i tub eller plastask går bra att äta, då de upphettats i sin förpackning under tillverkningen.

Du bör dock inte äta andra färskostar som är tillverkade av opastöriserad mjölk.

Upphettad ost

Det är listeriabakterier som kan finnas i ostar som du ska undvika som gravid. Vid 70 grader dör listeriabakterier så därför kan du äta alla ostar så länge de upphettats till 70 grader eller mer.
 

Källa: Livsmedelsverket