Mozzarella, halloumi och fetaost – vilka ostar får gravida äta?

Mozzarella, halloumi och fetaost – vilka ostar får gravida äta?

Som gravid finns det en del livsmedel du bör undvika att äta. Ost som är gjord på opastöriserad mjölk bör du inte äta som gravid. Men vilka ostar är det som du får äta? Här är en ostguide för dig som väntar barn!

 

Här är ostarna du som gravid får äta

 

Mozzarella och buffelmozzarella

Mozzarella är en färskost som du kan äta så länge den är nyförpackad och tillverkas av pastöriserad mjölk. Nyförpackad innebär att det återstår två tredjedelar av tiden mellan förpackningsdagen och bäst-före-datumet. Har längre tid gått bör du inte äta osten. Mozzarella är dessutom en färskost med ganska kort hållbarhet vilket gör att listeriabakterier inte hinner föröka sig. 

Halloumi

Precis som med mozzarella, kan man äta halloumi så länge den är nyförpackad. Halloumi är också gjord på en pastöriserad mjölk vilket gör den okej att äta. 

Mascarpone och Ricotta

Gravida kan även äta Mascarpone och Ricotta då dessa är bredbara färskostar som också är gjorda på pastöriserad mjölk. Men var noga med att kolla i affären eftersom majoriteten av ostar är gjorda på opastöriserad mjölk. 

Hårdost

Du kan äta alla typer av hårdostar som till exempel Herrgård, Hushållsost, Gruyére, Parmesan och Manchego när du är gravid. Det gäller både hårdostar som är gjorda av pastöriserad och opastöriserad mjölk, eftersom listeriabakterier inte kan försöka sig i hårdost. Hårdostar är alltså ett undantag!

Fetaost

Fetaost går bra att äta så länge den är tillverkad av pastöriserad mjölk och ligger i förpackning.

Färskost och smältost

Smältost eller bredbar ost som är förpackad i tub eller plastask går bra att äta, då de upphettats i sin förpackning under tillverkningen.

Se upp för andra bredbara ostar som är gjorda på opastöriserad mjölk. 

Upphettad ost

Det är listeriabakterier som kan finnas i ostar som du ska undvika som gravid. Vid 70 grader dör listeriabakterier så därför kan du äta alla ostar så länge de upphettats till 70 grader eller mer. Tips är att kolla med personal i butik när du handlar!

Undvik!

Alla olika typer av mögelostar och kittostar som exempelvis brie och gorgonzola bör inte ätas om du är gravid. Dessa ostar kan vara gjorda på pastöriserad mjölk men risken för listeriabakterier i dessa är mycket högre än i exempelvis Mozzarella. 

 

LÄS ÄVEN:

12 livsmedel som barn under ett år inte ska äta 

Gravid? Vanliga förkortningar att hålla koll på under graviditeten

 

Artikelbild: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

Källa: Livsmedelsverket