När på året är det

När på året är det "bäst" att föda?

Planerar ni att bli gravida i år kanske ni med lite tur kan lyckas pricka in att föda i just den månaden ni vill. Men, vilken månad är egentligen bäst?

Givetvis är detta väldigt individuellt, och är dessutom svårt att ”veta” om man inte redan har ett eller flera barn sedan innan. Erfarenheterna från den första graviditeten brukar ju ofta göra att man efteråt vet vad man inte föredrog. Till exempel att det var påfrestande att vara höggravid mitt under sommaren på grund av värmen, eller att det var jobbigt att behöva pälsa på den lille bebisen massa kläder så fort ni gick utanför dörren under vintern.

Det är få förunnat att kunna planera in sin graviditet exakt, men ibland lyckas man ju faktiskt! Istället för att helt snöa in sig på vädret, finns det andra faktorer som gör att vissa månader är ”bättre” än andra. Detta är saker ni kan ha i åtanke!

Läs även: Så får du bästa förutsättningarna att bli gravid 

 

1. Födelsedagar

Finns det en specifik månad då många i släkten eller flera av vännerna firar sina födelsedagar? Om flera redan är upptagna med att fylla år själva, är det risk att de inte kan närvara när er familj ska firas – då kanske det inte är läge att sikta på precis den månaden.

 

2. Intressen

Älskar ni att åka skidor? Eller brukar ni kanske vara ute veckovis i segelbåt? Ta in sådant i beräkningen. Eftersom du som gravid kommer att behöva slopa vissa saker som ofta förknippas med skoj och fest, kan det vara kul att i alla fall kunna utöva sin favorithobby som gravid, innan magens storlek och liknande sätter stopp. Livet slutar givetvis inte bara för att du är gravid, men vissa vanor och rutiner kommer att behöva ändras om.

 

3. Syskon

När barnen är små vill de sällan ”dela” födelsedag med någon annan, och dessutom är det mer ekonomiskt ansträngande att köpa presenter till flera barn med kort mellanrum.

 

4. Föräldraledighet

Om ni redan har en liten bebis hemma, kan det vara praktiskt att förlänga mammaledigheten om ni ändå är sugna på ett till barn ganska tätt inpå.

 

5. Vinter, vår, sommar, höst

Har ni en favoritårstid? Försök pricka in att er skatt kommer till världen under den perioden, och ni får ytterligare en anledning att tycka om den!

 

 Läs även: 5 myter om vår fruktbarhet