Nidblödning eller mens? Så vet du skillnaden

Nidblödning eller mens? Så vet du skillnaden

Nidblödning är en blödning som vissa får i samband med att ägget fäster i livmodern. Det är dock lätt att missta nidblödningen för mens. I vårt forum har nidblödning diskuterats flera gånger, och många ställer sig frågan om huruvida det är mens eller nidblödning de fått. 

Hur ser nidblödning ut?

Nidblödning är kortvarig och liknar mens. Däremot är nidblödningar oftast ljusare i färgen och klumpfri, många vittnar även om att den kan vara brunaktig. Den kommer oftast cirka sju till fjortan dagar efter att ägget fäst sig i livmodern. Det kan vara svårt att veta om blödningen tyder på en graviditet eller är början på menstruationen. Alla som blir gravida får inte nidblödning. Mensen är oftast en rikligare blödning som håller i sig längre.
 

Här är ett utdrag ur forumet och tråden "Nidblödning???"
 

Tessan83: ”Hade nu ägglossning för 9- 10 dagar sedan. Igår morse kom en liten röd blödning, typ som en 5-krona på pappret. Sedan kom det inget mer. Gick och lade mig igår övertygad om att det kunde vara en nidblödning. Men imorse så kom där också bruna flytningar. Kan ibland ha det nån dag innan mens, men har aldrig haft liten blödning förut (hade inte haft sex på några dagar heller så det kan det inte vara). Hade den bruna flytningar kunnat vara rester från gårdagens nidblödning eller ska jag ge upp hoppet nu (känns som det)”.

Svaret hon fick var:
Nennsan: ”Jag har precis plussat och jag hade typ som du. Jag misstänkte också att det var en liten varning för mens... Till skillnad från dig så fick jag bruna flytningar som syntes enbart på pappret, inte i trosan. Höll på i totalt 2 dagar och avslutades med lite ljusrosa på pappret. 2 dagar senare plussade jag”.

Två dagar senare uppdaterade Tessan83 sin status:
Nu har iaf det bruna slutat. De gånger jag haft bruna flytningar tidigare så har de hållt på ända till mensen kommit igång. Nu drar det massa i tjejmagen och illamåendet håller i sig”.

Tre dagar senare kunde Tessan83 konstatera: ”Jag är gravid!!! Lyckorus!”:

Det var dock andra i forumet som hade liknande blödningar som Tessan83 men som senare visade sig vara början på mensen. Det kan alltså vara ganska svårt att urskilja om det rör sig om nidbldöning eller mens, och för att vara säker på vad det rör sig om är det bäst att ta ett graviditetstest. 

LÄS ÄVEN: Allt du måste veta om nidblödning

Foto: Kaspars Grinvalds / Shutterstock