Annons:
 
Nolltolerans till alkohol när du är gravid

Nolltolerans till alkohol när du är gravid

Enligt Aftonbladet.se visar en ny dansk studie att ett enda glas vin räcker för att skada barnet i magen hos den gravida kvinnan. Samtidigt dricker var tredje svensk kvinna alkohol under sin graviditet.

I den danska studien blev forskarna överraskade av resultatet, de hade väntat sig att gravida riskfritt skulle kunna dricka små mängder alkohol.

Den som dricker två snapsar i veckan ökar risken för missfall med hela 50 procent. Fyra snapsar fördubblar risken. Studien har gjorts på 91 843 gravida kvinnor under sex års tid.

– Alkohol är fullständigt livsfarligt under graviditeten och drabbar fosterutvecklingen, säger Ulf Eriksson, professor i histologi vid Uppsala universitet till Aftonbladet.

I minbebis senaste artikel kring alkohol "Gravid på nyår - Ok att smutta på champagnen" diskuterades det både för och emot att som gravid ta ett litet glas under graviditeten.

En del skulle aldrig kunna tänka sig att dricka en droppe alkohol under graviditeten och undrar varför andra har svårt att avstå helt i nio månader. Medan andra inte tycker det är en risk då man kan råka skada barnet på flera andra sätt. Exempelvis jämfördes små smuttandet på glasen med att ha en laptop i knäet eller halka ute på en promenad.

Varför utsätta barnet för alkohol?

Vi har frågat Madeleine Kilsbeck, Verksamhetschef för BB-Stockholms Barnmorskemottagningar, om det går att jämföra alkohol under graviditet och att tex ha en laptop i knäet eller halka och slå sig över magen.

- Det finns inget vetenskapligt bevisat att en laptop i knät kan skada barnet däremot finns det vetenskapligt bevisat att alkohol kan skada barnet. Varför då utsätta barnet för alkohol? Säger Madeleine Kilsbeck.

- Naturen har sett till att barnet ligger väl skyddat i en ”muskelpåse med vatten”. Försök att komma åt en pryl som ligger i en ballong med vatten – ganska svårt, eller hur? Men genom navelsträngen finns en möjlighet att ge barnet ”allt möjligt”, alkohol, nikotin eller varför inte vitaminer, näringsämnen och andra godsaker. Fortsätter Madeleine Kilsbeck.

Ett fall leder oerhört sällan till någon påverkan på barnet pga av att det ligger så väl skyddat. Den som gör sig illa är kvinnan då hon faller – inte barnet. Säger Madeleine Kilsbeck.

Gillar du att minbebis tar upp ämnet alkohol under graviditeten?

Kommentarer

Jag fattar inte varför vissa envisas med att dricka "bara lite" för att man hört att d e ok... Varför chansa? Jag tycker man e otroligt svag människa om man inte kan avstå i 9 månader... Men d e ju bara min åsikt...

Kunde inte sagt det bättre själv E Maria! Tycker även att: Har man "svårigheter" att avstå alkohol (och rökning - men det är en annan debatt) för bebisens i magens skull så är man nog inte mogen att skaffa barn anser jag..

Håller helt med ovanstående!

Även jag måste hålla med! Jag var jättesugen på cider i somras när jag var gravid men tyckte inte det var speciellt jobbigt att avstå.

måste säga att det är väl inget nytt att man inte ska dricka alkohol när man är gravid. det skadar ju fostret. så varför dricka "bara lite"? vill man ha ett friskt barn så är det väl lika bra att strunta i att dricka över huvud taget! varför chansa när man vet om att det skadar från första början. har man svårt att stå emot alkohol är man absolut inte mogen nog att skaffa barn!!

Idag finns det så himla mycket bra alkoholfria allternativ på systembolaget, både vin, cider och öl, så det borde inte vara svårt för någon att avstå om man inte från början har alkoholproblem.

Redan små mängder alkohol kan utlösa missfall, visar en dansk studie. Två snapsar i veckan ökar missfallsrisken med 50 procent. Fyra snapsar fördubblar den, skriver sajten Videnskab.dk. Forskarna är överraskade av resultatet, de hade väntat sig att finna att gravida skulle kunna riskfritt dricka små mängder alkohol, säger professorn i social epidemiologi på Köpenhamns universitet Anne-Marie Nybo Andersen. Över 90 000 gravida ingick i studien. Källa: Aftonbladet DRICK INTE NÄR NI ÄR GRAVIDA! Rök inte heller, är det värt att riskera fosterskador bara för det?

Jag förstår inte de som tycker det är ok att dricka för att man ÄNDÅ kan skada barnet på andra sätt (som avgaser, tillsatser i mat osv). Hur är det en ursäkt att kanske skada mer?? Det borde istället motivera en att skada barnet mindre eftersom det ändå finns risker, även för de mammor som gör sitt bästa. Personligen skulle jag vilja veta att det inte var mitt fel att mitt barn föddes med en skada som påverkar honom/henne illa.

Det västerländska samhällets syn på alkohol har för länge sedan spårat ur - hur är det möjligt att det existerar en så stark social acceptans för en så skadlig drog? Så stark är acceptansen att många inte ens SER på alkohol som en drog. Tur att det kommer ut sådana studier som denna som kanske kan få en och annan att tänka till lite åtminstone!

Skulle aldrig kunna utsätta min lilla älskling, som jag har därinne för nått som alkohol. NEEEEJ ALDRIIG II LIIVET!!! Jag blir arg , när jag tänker på hur obrydda vissa är !!