Forskning visar: Här är bästa sättet för att lugna din bebis

Forskning visar: Här är bästa sättet för att lugna din bebis

När våra barn är ledsna försöker många av oss prata lugnt för att trösta dem. Det brukar oftast fungera väldigt bra, men nu har forskare funnit ett ännu effektivare sätt att trösta våra barn på.

Chansen är stor att du redan prövat knepet, eller så använder du det när du ska få ditt barn att somna. Men nu är det alltså bevisats genom ny forskning: ett barn som tröstas genom sång håller sig lugn dubbelt så lång tid som ett barn som blir tröstat genom tal.

Forskningen genomfördes vid Kanadas University of Montreal. De spelade då upp olika ljud för ett ledset barn. Ena ljudet var en vuxens röst, det andra var ett barn som pratar och det sista var turkisk musik. Att de valde just turkisk musik var för att inget av barnen var vana vid den musiken. Hade de fått höra en sång som föräldrarna kanske spelade hemma varje dag hade förmodligen resultatet blivit missvisande.Totalt fick trettio barn som var mellan sex och nio månader gamla lyssna på ljuden.

När barnen väl lyssnat på de tre olika ljuden var resultaten tydliga. Barnen som lyssnade på musiken höll sig lugna i genomsnitt nio minuter medan barn som hörde en vuxen eller ett barn prata höll sig lugna i ungefär fyra minuter. De som genomförde studien menar att det är bra för småbarnsföräldrar att ta del av resultatet, speciellt för oss i västvärlden som ofta pratar med våra barn istället för att sjunga när vi vill lugna dem.

Så värm upp rösten och sjung för ditt barn när det är ledset! 

Visar du upp ditt barn på sociala medier? I framtiden kan det bli förbjudet. I och med barnkonventionen, som 2020 blir svensk lag, diskuteras nu begreppet "sharenting". Se mer om det i videon nedan.