Ny forskning, det här ska du äta för att få smarta barn

Ny forskning, det här ska du äta för att få smarta barn

Enligt en ny studie som gjorts på University of Alberta får gravida som äter frukt under graviditeten smartare barn.

Enligt en ny studie som gjorts på University of Alberta får gravida som äter frukt under graviditeten smartare barn. Stämmer det har ”en frukt om dagen” mer fördelar än att det håller doktorn borta.

Studien gjordes på 688 kanadensiska föräldrar och dess barn och den visade att de barn till mammor som åt cirka sex olika portioner frukt om dagen under graviditeten gick högre poäng på ett vanligt IQ-test än de barn vars mammor inte åt så mycket frukt. Portionerna frukt som mammorna åt kunde innehålla till exempel ett äpple, en skål jordgubbar, en bit melon eller ett glas fruktjuice.

Ju längre en bebis ligger i magen, ju mer hinner bebisen utvecklas. När man jämförde barnen till mammor som åt frukt varje dag under graviditeten med de barn till mammor som inte gjorde det var skillnaderna tydliga vad gäller den kognitiva utvecklingen. Utvecklingen bland barnen vars mammor hade ätit frukt liknade de fördelar barnet får av att ligga ytterligare en hel vecka i magen.

Man gjorde även liknande tester på flugor, och även där märktes en skillnad. De flugor vars mammor hade fått i sig mer fruktjuice visade sig ha en bättre minnesförmåga.

Men. Bara för att denna studie ser ut som den gör bör du inte trycka i dig mängder frukt under graviditeten. Visst har frukt många positiva effekter men för mycket kan ge graviditetsdiabetes och viktuppgång. Ät med måtta och njut av frukt i sommar, både om du är gravid och om du inte är det!


(Källa: mom.com