Ny forskning visar att storasyskonet är smartast

Ny forskning visar att storasyskonet är smartast

Det må tyckas oviktigt, men ämnet kring vilket barn i familjen som är smartast verkar fortfarande intressera forskare världen över. 

Forskare från University och Edinburgh och University of Sydney har samarbetat under flera års tid för att bena ut vilket barn i skaran som är smartast. Från födseln och upp till fjorton års ålder följdes 5000 barn, där deras mentala förmåga utvärderades vartannat år. Resultaten visade att de äldsta syskonen generellt sätt gjorde bättre ifrån sig än i IQ-tester än de yngre. Det är också vanligare att de har högre lön och utbildning senare i livet.

LÄS ÄVEN: Nya rön om hjärt- och lungräddning för barn

Den största faktorn ska vara att de yngre syskonen inte lärde sig lika många aktiviteter som att spela instrument eller läsande och skapande, till skillnad från de äldre syskonen som fick mer mental stimulans under tidiga åren.

– Resultaten antyder att det sker en stor förändring i föräldrars beteende vilket kan förklara skillnaden på utbildning och inkomst i födelseordningen, säger studieförfattaren Ana Nuevo-Chiquero enligt brittiska Metro.

LÄS ÄVEN: 8 kändisar som har tvillingar