Nya lagar som påverkar dig

Nya lagar som påverkar dig

Varje år tillkommer nya lagar och så även i år. Till 2016 har flera nya lagar trätt i kraft och många har redan börjat gälla. Några av de nya lagarna som påverkar barnfamiljen.

En lag som påverkar de som får barn under 2016 gäller en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Det innebär att 90 av föräldraledighetens 480 dagar blir individuella och kan inte överföras till den andre föräldern. Dessutom höjs grundnivån i föräldrapenningen till 250 kronor per dag från 225. Den första februari avskaffas även det kommunala vårdnadsbidraget, fast de bidrag som redan beviljats kommer att betalas ut.

Det är främst ekonomin som påverkas av de nya lagarna. En annan sak som kan ge en tjockare plånbok är att läkemedel för barn och unga upp till 18 år blir gratis, idag är högkostnadsskyddet för familjer upp till 2200 kronor för barnens mediciner. En annan ny lag som inte uppmärksammats särskilt mycket är att tåg- och bussresenärer får ökade rättigheter när det gäller förseningsersättning och rätt till information, vilket även det kan påverka plånboken positivt om man drabbas av förseningar. 

 

(Källa: Dagens industri)