Pinsamma gravidsymptom

Pinsamma gravidsymptom

Det finns massa effekter av graviditet – både roliga, spännande, och även pinsamma. Vi har samlat några av de funderingar som är av det senare slaget. Ibland generande och obehagliga, men fullt normala.

 

1. Ja, det finns en risk för avföring under förlossningen. Men det är inget man ska behöva tänka på eller oroa sig för mellan krystningarna. Så fokusera på bebisen i stället, och inte på eventuella tarmrörelser.

2. Många kan inte undvika att tänka på vad som händer med vaginan efter förlossningen – kommer den töjas? Och det korta svaret är ja - ett barn kommer ju ut därifrån! Även om det kvinnliga könet är "byggt" för att föda barn och påbörjar att läkas och dra ihop sig så snart barnet är fött, så upplever många en annorlunda känsla där nere efter en förlossning. Man kan hjälpa till på vägen genom att göra knipövningar ett par gånger om dagen efter barnafödandet, det brukar hjälpa för många! 

3. Kroppsvikten är något som kan skapa massvis med funderingar och frågor. Vare sig om man innan graviditeten är för under- eller överviktig – eller om man gått upp för mycket när man väl är gravid och det börjar närma sig födelsedatumet. Våga fråga din barnmorska, både för din och din bebis hälsa.

4. Urinläckage är en mindre trevlig men ack så vanlig bieffekt av graviditeten. Men efter sex veckor till tre månader efter födseln brukar detta avta och återgå till det normala. Knipövningarna kan även hjälpa till en bit på vägen här också!

5. Sex under graviditeten. Inte alltid lätt för partnern att veta om hen kan göra något som skadar dig eller barnet och värjer därför sig för sex – även om det kan vara den mest sexuella tid för en gravid. Men oftast hjälper det att uppmuntra och försäkra att sex inte kommer påverka varken mamman eller barnet.

6. Däremot är sex kanske inte det allra skönaste efter barnafödseln och ibland kan det vara rent smärtsamt. Vilket egentligen inte är så konstigt eftersom kroppen genomgått ett slags trauma och behöver återhämta sig. Amningen kan också påverka slemhinnorna så ibland kanske man behöver ta hjälp av glidmedel eller oljor. Men det allra viktigaste är att lyssna på din kropp och ge den chansen att läka sig.

7. Flytningar, gasig mage och förstoppning är även dessa vanliga effekter av graviditeten på grund av de hormonförändringar som en graviditet innefattar. Ät fiberrik mat, frukt och grönsaker samt drick mycket vatten.

 

Tänk på att barnmorskor och annan vårdpersonal är där för dig, även vid de mindre smickrande stunderna, så dra dig inte för att ställa frågor för att säkerställa att din och din bebis hälsa är på rätt bana.