5 tips för en smidigare potträning

5 tips för en smidigare potträning

Har ni försökt med ”allt” för att få ditt barn blöjfritt? Kanske kan någon av dessa metoder funka! 

LÄS ÄVEN: Skippa nappen! 

1. Pottbok

Tålamod (hos både förälder och barn) är ofta ett problem i detta sammanhang. Försök att göra potträningen till en mysig stund, med hjälp av roliga böcker att läsa under tiden. Det finns flera barnböcker böcker som passar för just toalettbesök. Antingen får barnen sitta själv och bläddra, eller så läser ni högt. En bok kan givetvis enkelt bytas ut mot en padda om det funkar bättre för ert barn. 

2. Pottsång

Är ditt barn en liten sångfågel? Hitta på en pottsång som ni sjunger under tiden ni är på toaletten, helst med en melodi som barnet redan kan. Avsluta med en applåd och ha kul! Det kommer gå lättare för barnet att vänja sig vid pottan om den är förknippad med något skojigt och positivt, som är roligare än blöjan. 

3. En fin potta

Det finns pottor i alla möjliga typer av utföranden, säkerligen en med ditt barns favoritserie eller bokkaraktär. Det finns dessutom olika varianter, som exempelvis sätts på toalettstolen och även gör övergången till toalettstolen enklare sedan. Om ni redan har en väl fungerande potta som är lite tråkig till utseendet, kan barnet få dekorera den själv med exempelvis klistermärken. Pottan ska vara något fint! 

4. Tuffa trosor eller kallingar

Alla de stora butikskedjorna har underkläder med fina motiv, säkert något som ditt barn kommer att gilla. Gå på en liten shoppingrunda och poängtera att barnet nu är stort och duktigt och ska få ha egenvalda underkläder på sig. 

5. Pottsällskap

Favoritnallen, dockan, leksaken, filten, kudden, får självklart följa med på pottan. 

Lycka till!