Pottskola

Pottskola

Börjar det bli dags att byta ut pottan mot toaletten? Här kommer några tips hur man på några få dagar kan på ett enkelt och smidigt sätt potträna ditt barn.

För att potträningen ska bli så smidig som möjligt krävs två saker. Det första är att ditt barn är redo, och det andra är att ni som föräldrar kan dedikera en helg hemma åt potträningen.

Några tecken på att barnet är redo är bland annat att hen är medveten som sin kropp, har en önskan att vara ren och har förmågan att vara själv på toaletten.

1. Börja med att införskaffa potträningsbyxor. Helst sådana som är i tyg. Dessa går nämligen att återvända genom att tvätta.

2. Använd en pottstol eller sittring till toaletten.

3. Prata med barnet så att hen lär sig att känna efter och säga till när hen känner sig kiss- eller bajsnödig.

4. Ha regelbundna toabesök. På morgonen, före och efter vila, efter middagen, innan nattsömnen och/eller varannan timme om hen inte går till toaletten på egen hand.

5. Avvakta och stressa inte. Vissa blir kanske bekväma med att kissa först, men bajsandet tar lite längre tid. I sådana fall börja med att låta barnet ha blöja på sig, därefter kan man successivt avverka blöjan genom att först klippa ett hål i mitt så att bajset inte fastnar i blöjan, för att sedan ta bort blöjan helt och hållet.

Tänk på att uppmuntra och vara positiv. Skulle det komma kiss eller annat på köksgolvet eller om hen vägrar ha på sig potträningsbyxorna så är det viktigt att inte skälla eller bestraffa – det är sådant som händer och barnet kanske inte är redo. Testa bara en annan helg då. Att barnet är redo är A och O.

 

Dela med dig av dina erfarenheter och hur det gått med er potträning på forumet!

 

Relaterade artiklar:
Den blöjfria trenden