Pseudotvillingar

Pseudotvillingar

Pseudotvillingar är syskon som föds med mindre än 18 månader, alltså 1,5 år, mellan varandra. Här får du läsa mer om pseudotvillingar. 

Enligt den danska psykiatrikern Oluf Martinsen-Larsen har pseudotvillingar den svåraste syskonrelationen man kan ha. Anledningen är att det finns risk att det äldre syskonet kan bli utkonkurrerat när det kommer en ny bebis i familjen. Visst kan det säkert stämma i vissa fall, men det varierar ofta från familj till familj. Vissa pseudotvillingar får en otroligt nära relation, likt den tvillingar har, just då de alltid är ungefär lika gamla och därför är i ungefär samma stadium i livet.

 

Så här skriver en medlem i vårt forum om sina pseudotvillingar:

Hej! jag har 17 månader mellan mina två barn, dom är födda 2000 och 2001. Jag väntar mitt tredje nu 7 år senare. Mina erfarenheter är att det andra barnet hann man aldrig njuta av fullt ut på samma sätt som det första. Jag kan känna att hon och jag missade så mycket tillsammans. Hon fick liksom bara hänga med på tåget till öppnaförskolan och kyrkis. Det har ju gått bra, och idag har dom nytta av varandra på många sätt, det finns alltid någon att reta eller slå om dom känner för det, eller försvara och hålla med när mamma tycker någon gjort något fel…”.

 

En annan oroar sig över hur det ska gå rent praktiskt med pseudtvillingar:

Det är just så jag är lite rädd för att det kommer att bli, att man inte ska kunna njuta av något av barnen egentligen. Det kommer bli väldigt mycket att göra nu inledningsvis kan jag tänka mig. Vi kommer att ha sonen kvar på dagis så ett par dagar i veckan kommer jag i alla fall att få vara själv med lilltösen. Men ändå...”.
 

LÄS ÄVEN: Pseudotvillingar - vad betyder det?