Rätt att tvinga föräldrar dela på föräldradagarna?

Rätt att tvinga föräldrar dela på föräldradagarna?

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly går till val med förslag om tvådelad föräldraledighet där papporna ska ta över när barnet är cirka sju månader. I SVT:s partiledarutfrågning föreslår han användning av bröstpumpen som lösning på amningen. Vad tycker du om förslaget? Logga in och diskutera!

Vänsterpartiet är övertygade om att män och kvinnor är lika lämpade att ta hand om små barn, därför vill de nu föreslå om en ny lagstiftning där föräldrarna ska dela lika på föräldraförsäkringen. Ungefär sju månader vardera. Om mamman vill fortsätta amma sitt barn efter sju månader är lösningen bröstpump, menar Lars Ohly.

Är det rätt att lagstifta om tvådelad föräldraförsäkring? Maria Wigbrant, leg Barnmorska vid Södersjukhuset och expert på MinBebis, anser inte att man kan lagstifta om tvådelad föräldraledighet.

- Personligen tycker jag inte att man ska lagstifta om hur den fördelningen görs. Det är bäst om var och en får bestämma, inom ramen för just deras familjekonstellation, hur man vill göra. Det handlar om vilket slags barn man har, vad föräldrarna jobbar med, hur deras löner ser ut, med mycket mer.

Bara att använda bröstpumpen

- Lars Ohlys förslag om att ”det är bara att ta till bröstpumpen” tycker jag är idiotiskt. Väldigt ogenomtänkt. Alla kan inte använda sig av bröstpump. Det finns fördelar med att pumpa ur mjölk och ge barnet mat på flaska, inte minst för att det hjälper pappan att avlasta mamman och bli delaktiga i omhändertagandet av barnet. Men för många är det besvärligt att pumpa ur, det tömmer inte alltid brösten ordentligt och det finns risker som att mjölken kan sina och att vissa kan få mjölkstockning.

- Det var väl bra att den lösningen funkade för Lars Ohly och hans familj och att de var nöjda med bröstpump, men det betyder inte att det är något man ska lagstifta om för alla.

Är sju månader en tillräcklig tid för amning?

- Ja, sju månader är tillräckligt. Man rekommenderar idag sex månaders helamning och att man därefter i största möjliga mån ska försöka införa vanlig mat. Efter sex månaders helamning har de flesta fullgott infektionsskydd och behöver komplettera med annan näring. Däremot kan många vilja fortsätta amma, eftersom amningen inte bara handlar om näring utan också om närhet, tröst och om hela relationen till barnet.

Moderaternas riksdagsledamot Patrik Forslund ställer sig frågande till Lars Ohlys (V) förslag om tvådelad föräldraledighet.

Patrik Forslund Moderaterna

- Det känns som att Lars Ohly bedriver en politik som inte är förankrad i verkligheten, är det verkligen någon familj som efterfrågar Vänsterpartiets förslag? Det hela känns omodernt och klåfingrigt, säger Patrik Forslund till MinBebis.

Vad tycker Moderaterna om förslaget att lagstifta om en tvådelad föräldraledighet?

- Moderaterna tycker att familjerna själva ska få bestämma över sin egen situation. Politiker ska skapa förutsättningar för familjer att göra val som underlättar vardagen.

Hur ser Moderaterna på uppdelningen av föräldraförsäkringen?

- Vi vill att föräldrar ska dela mer lika på föräldraledigheten, därför har vi infört en jämställdhetsbonus som ger föräldrar som delar lika på föräldraledigheten en ekonomisk bonus. Om vi vinner valet så kommer jämställdhetsbonusen förenklas.

Foto Patrik Forslund: Ulrika Vendelbo

Vad tycker du om förslaget att lagstifta om tvådelad föräldraledighet? Logga in eller bli medlem här för att dikskutera i artikeln.

Kommentarer

tycker Ohly kan ta och pumpa tillbaka hjärncellerna

hur ska det hjälpa oss föräldrar? Helt idiotiskt....

Ohly är ute på väääldigt hal is! Det finns inte en chans att han kommer få igenom det här! Jag kommer att strejka! Vill jag amma i 9 månader så gör jag det! Och ingen uppblåst Politiker ska bestämma om jag ska pumpa eller amma normalt!

En fråga bara till Lars Ohly är du "dum" eller är du "dum dum"? Ska det pratas om jämställdhet så låt familjer själv välja efter det som passar deras förhållanden.Det kan handla om rent ekonomiskt, relationsmässigt och hälsomässigt.Om nu bröstpumpen är så bra att han lägger det som ett roligt skämt så skulle jag gärna vilja se honom använda och pumpa ut mjölken.Därefter vill jag att han förklarar vad som är bra om dåligt för alla kvinnor kan inte använda såsom män inte kan det!. Istället för att prata strunt så lägg ner krut på bättre förslag och låt oss bestämma över våra liv och hur vi vill ha det istället för att tvinga på oss struntsaker!

Han är ju inte klok. Så som samhället är uppbyggt så tjänar ju männen mer än kvinnorna, hur ska man då kunna skaffa flera barn? man får ju inte råd om pappan ska vara hemma! Och man lägger väl för tusan inte pengar på en bröstpump om man inte behöver den! Vill man amma i mer än 7månader är det ju upp till en själv! Det är ju inte han som burit på barnet i mer än 9månader!!!!!

Det här är ju sjukt! Varför är inte föräldrarna kompetenta nog att avgöra själva vad som passar just dom?!

Jag håller med.. det handlar om ekonomi.. MEN.. varför tjänar männen mer än kvinnor?? Mycket handlar om just att det är vi som föder barn.. och är hemma.. Klart delad föräldraredighet handlar om jämställdhet, inte bara i familjeförhållande.. utan om vi ska kunna kräva lika löner måste vi dela på våran ledighet. Vill ni inte ha lika löner? Lars Ohly är på kvinnornas sida! Varför acceptera att vi ska han mindre löner = mindre makt över våra liv. Haka upp sig på en liten bröstpump.. när det finns andra partier som föreslår en sjukpolitik med sjukförsäkringar som liknar den i USA. Hade ni inte tänkt att bli sjuka? Jag antar att majoriteten här är anställda och jobbar, det finns faktiskt 4 partier som föreslår en politik där det försämras för den anställda, med försämrad a-kassa och sämre rättigheter som anställd.

Han är ju inte med på banan! Varför tror han att allt ska bli mer jämnställt för att man lagstiftar, det är ju sjukt! Allt handlar inte heller om amning. Varför ska en förälder tvingas att vara hemma? Finns faktiskt dom som inte vill vara hemma på heltid med sitt barn och nu ska dom tvinga till detta. Vad blir det då för kvalité på samvaron mellan barn och förälder!? Låt oss välja själva! Det är faktiskt också en väldigt stor ekonomisk förändring att skaffa barn. Låt då föräldrarna välja den bästa ekonomiska lösningen. Tänk om ena föräldern är arbetslös och den andra har jobb. Ska då båda föräldrarna tvingas att gå hemma!? Inte speciellt väl genomtänkt förslag.

Idioti!!

Den dagen vi kan dela på graviditeten kan vi ju ta upp frågan igen! Tills dess e det bara att knipa igen Ohly!