6 råd från erfarna mammor

6 råd från erfarna mammor

Att vara mamma är bland det bästa i världen och för många faller sig rollen naturligt efter att man fått barn. Samtidigt gör man allt som nybliven mamma är allt man gör nytt till en början vilket gör att man kan bli osäker på om det man gör är rätt eller bra, även om det i själva verket inte är hela världen om det inte blir ”rätt”.

1. Bröst är mysigt, men sunt förnuft är bättre

 
Att amma är inget självklart val för alla, men väljer man att göra det kan man stöta på amningsproblem. Då kan det vara lätt att känna sig som en dålig mamma vilket kan ge både tårar och stress medan pumpen går varm. Men vet du vad? Det är inte hela världen om du inte kan amma och får ta flaskan istället. Idag finns det mjölkersättning som är ett ypperligt komplement till bröstmjölken. Det kanske är en självklarhet för många men kanske ändå kan vara skönt att komma ihåg om problemen uppstår.
 

2. Alla prylar är kanske inte så viktiga

 
Med det första barnet köper man gärna allt och lite till som kan behövas, vilket inte är så konstigt eftersom butikerna är fulla med olika praktiska hjälpmedel som man "måste ha". Men behövs verkligen allt det där? Så länge du har några body's och några mysiga filtar kommer du långt i början, resten löser sig med tiden.

 

3. Bandet till barnet kanske inte kommer direkt

 
En annan sak en kvinna som ska få sitt första barn kan oroa sig över är att det där starka bandet man ska känna till barnet kanske inte kommer direkt, är man en dålig mamma då? Även om de flesta känner ett direkt band till barnet när det kommer är man inte en dålig mamma om man inte gör det!
 

4. Spendera tid ensam

 
Känner du ett behov av att få spendera tid ensam ska du inte få dåligt samvete! Att bli förälder innebär många förändringar och livet blir aldrig sig likt igen. Med en liten i hemmet har du inte tid till dig själv på samma sätt som du hade tidigare vilket kan vara helt underbart, men också påfrestande. Därför är det inte konstigt om du känner för lite ensamtid då och då, låt din partner ta bebisen så du kan ägna dig åt dig själv.
 

5. Det blir bra ändå

 
Har de barn som är i samma ålder som ditt lärt sig gå medan ditt barn fortfarande kryper? Eller har ditt barn inte sagt ”mamma” än medan "alla andras barn redan pratar? Oroa dig inte. Det blir bra ändå, oavsett hur andra barn utvecklas eller vad det står på internet att ditt barn ska ha uppnått varje vecka. Alla utvecklas i sin egen takt!

 

6. Be inte om ursäkt för något

 
Bland det mest värdefulla rådet är att man inte ska behöva be om ursäkt för de val man gör i sitt föräldraskap. En erfaren mamma är säker i sina val och har inga betänkligheter om dessa, medan en nybliven mamma kan vara mer osäker. Men alla mammor gör sitt bästa för sina barn, oavsett om man är ny i rollen eller mer erfaren. Det är dock inte fel att lyssna på andra och ta råd från dem.
 
Och kom ihåg, varje ny sak du gör som mamma gör dig en erfarenhet rikare, en erfarenhet du kan dela med dig till andra som ska bli föräldrar senare.
 
Inspiration från: mom.me
 
Penny Parnevik är just nu mammaledig med sonen Atticus – något som inte alltid är enkelt. I ett ärligt inlägg på Instagram öppnar hon upp sig om mammalivet. Se hennes ord om mammalivet i klippet nedanför.