Så beräknar du BF vid IVF

Så beräknar du BF vid IVF

Har du blivit gravid via IVF och vill veta vilken dag din bebis beräknas komma, alltså den beräknade förlossningsdagen? Så här räknar du ut BF vid IVF!

Vanligvist beräknas förlossningsdagen utifrån den senaste mensens första dag vilket alltså blir graviditetens första dag. Men vid fertilitetsmetoden IVF plockas äggen ut och det finns därför ingen mens att räkna från, vilket kan komplicerar till det hela när det gäller datum för BF.

Det här är IVF

IVF eller provrörsbefruktning som det heter är en behandling där äggen plockas ut och går ut på att man befruktar äggen utanför kroppen. När ett ägg är befruktat kallas det för ett embryo och man sätter senare tillbaka dessa embryon i livmodern där de förhoppningsvis ska fästa sig och utvecklas till ett foster. 

Så beräknar du BF

Vid en IVF-graviditet räknar man istället graviditetsveckorna utifrån när äggets plockades ut för att få reda på ens BF. Äggplockningsdagen räknas som vecka 2+0 i graviditeten, så för att räkna ut din BF är det bara att lägga på 38 veckor. 

Foto: Brian A Jackson/Shutterstock.com

Källa: 1177.se

LÄS ÄVEN: 7 saker som händer med kroppen efter förlossningen 

En IVF- behandling, så kalald provrörsbefruktning, har hjälpt många att få barn när det inte har fungerat på naturlig väg. Men vad kostar det egentligen, och finns det risker? Här är allt du behöver veta.