Så får du bästa förutsättningarna för att bli gravid

Så får du bästa förutsättningarna för att bli gravid

Har ni börjat försöka bli gravida? Grattis, vad roligt! Tänk på att både din och din partners hälsa spelar in, och ni vill antagligen vara i bästa tänkbara form för att öka era chanser att bli gravida.

Då en graviditet är fysiskt ansträngande är det gynnsamt för både dig och fostret att vara så sund som möjligt. Dessa aspekter är bra att ha i åtanke nu när ni påbörjar denna spännande fas i livet: 

 

Diet

En hälsosam och varierad kost är A och O, inte bara när det kommer till att försöka bli gravid. Grönsaker och frukt ger dig viktiga vitaminer och mineraler, vilket ofta bidrar till fertiliteten på ett positivt sätt.

 

Knapra folsyretabletter

Folsyra är en viktig komponent under graviditeten, och för låga nivåer ökar risken för skador hos fostret. Folsyra finns i bland annat spenat, broccoli, gröna bladgrönsaker, apelsin, mjölk, och spannmål, men för att vara helt säker rekommenderar man nu alla kvinnor som försöker bli gravid att dagligen inta folsyretabletter. Från och med då man börjar försöka att bli gravid eller från man får reda på att man är gravid, fram till och med graviditetsvecka 12 ska tabletterna ätas. 

 

Skär ner på te och kaffe

Det finns inga hundraprocentiga vetenskapliga fakta som skulle säkerställa att koffein kan orsaka sterilitet, men man har kunnat se att ett minskat intag inte har någon negativ effekt på fertiliteten, tvärtom. Att dra ner till max 1-2 koppar om dagen är därför att rekommendera under tiden man försöker bli gravid.

 

Alkohol

Undvik att dricka alkohol under de två sista veckorna i din menstruationscykel om du försöker bli gravid. Då man inte kan vara säker på om fostret tar skada eller inte, är det därför bättre att helt hålla sig borta från alkohol. Mannens spermier kan även försämras i och med ett högt alkoholintag.

 

Sluta röka

Rökning påverkar fertiliteten, både hos kvinnor och hos män. Förutom att tobaksämnen har hittats i vätskan där ägget ligger, kan det även återfinnas i sädesvätskan. Flimmerhåren i äggledarna hos rökande kvinnor blir också förstörda, vilket innebär att ägget inte når dit det ska och risken för utomkvedshavandeskap tilltar. Spermierna hos män som röker är även långsammare än hos icke rökande män. Studier har dessutom visat att missbildningar och cancer förekommer oftare hos barn vars pappor rökte under året innan barnet föddes, så det är därför bäst att mannen slutar röka när ni försöker skaffa barn.

 

Fysisk form

Obs! Du behöver absolut inte vara supervältränad för att kunna bli gravid. Men det skadar inte att försöka hålla en hälsosam livsstil när det kommer till motion. Träning och motion leder även till bättre sömn och verkar förebyggande mot hjärt- och kärlsjukdomar. Då hjärtat måste jobba hårdare när du är  gravid på grund av förhöjd blodvolym, är det ingen nackdel att vara i god fysisk form. Regelbunden motion kan även förbättra fruktsamheten, då det motverkar stress, och ökar energin vilket är toppen för sexlusten!

Det kan vara besvärligare att bli gravid för både överviktiga och underviktiga kvinnor, där båda tillstånden inte är en optimal grund för en graviditet. Överviktiga kvinnor har också en ökad risk att få graviditetsdiabetes.

 

Ha det så skönt!

 

LÄS ÄVEN: Då har du störst chans att bli gravid