Så fungerar ett graviditetstest

Så fungerar ett graviditetstest

De flesta graviditetstester kan du göra när som helst på dagen men på morgonen är koncentrationen av HCG som högst, hormonet gör det möjligt att visa graviditet på ett graviditetstest. En sticka kan vissa negativt även om du är gravid. Här får du veta hur ett graviditetstest fungerar.

Testa hemma – Så gör du

Vänta en vecka efter utebliven mens med att göra graviditetstestet. Ta fram en ren behållare som du sedan kissar i, stick ner stickan så långt som det är markerat att du ska göra – varken mer eller mindre. Hur länge du ska hålla stickan i urin står på förpackningen, men oftast är det endast några sekunder.

En del tester behöver inga behållare utan du kissar rakt på stickan. Läs informationen om hur du använder graviditetstestet rätt på förpackningen.

Ett graviditetstest kan visa negativt även fast att du är gravid

Om du har gått över mensen och stickan ändå visar negativt kan detta bero på att din kropp fortfarande saknar HCG hormonet som gör det möjligt för stickan att visa positivt. Då kan du vänta en vecka och sedan göra om testet.

HCG (humant koriongonadotropin) finns endast hos den gravida kvinnan. Hormonet bildas i moderkakan redan innan det befruktade ägget sätter sig fast i livmoderslemhinnan. HCG kan mätas upp i blodet redan nio dagar efter det att du blev befruktad. Du kan räkna ungefär 23 dagar från din senaste menstruations första dag.