Så kan du förbereda ditt barn på ett syskon

Så kan du förbereda ditt barn på ett syskon

Ett småsyskon på väg och ni kunde inte vara lyckligare, förutom ett litet orosmoment… vad ska ditt barn tycka?

Syskonavundsjuka är något väldigt vanligt, och naturligt. Att helt undvika konkurrens mellan två eller flera syskon som ”tävlar” om föräldrarnas uppmärksamhet är nästintill omöjligt, men visst kan du försöka att minska risken för att ditt barn ska reagera negativt på när minstingen är född.

Här kommer några praktiska tips på hur du kan förbereda barnen på ett syskon:

Bebisträna

Vänj barnet vid bebisar, till exempel genom att umgås med vänner som har små barn eller prata om hur man beter sig mot en liten bebis.

Samhörighet

Visa barnet bilder från tiden när hen var bebis, och berätta om hur hen var då. Mindre barn har svårt att koppla att de faktiskt också har varit en liten bebis en gång i tiden. Hen kommer kanske känna en större samörighet med den nya bebisen efter detta. 

Klappa magen

Prata om och låt barnet känna på din mage. Vissa barn tycker det är konstigt och ointressant, medan andra är fascinerade och gärna pratar om vad som ligger i mammas mage.

Storasyskon

Prata om hur hen får en ny roll och bli en viktig person i bebisens liv, men utan att sätta press på barnet. Hen kommer att få hjälpa sina föräldrar med att ta hand om bebisen (om hen vill) – få hen att känna sig delaktig i den nya familjekonstellationen och att hen nu kommer att få en viktig uppgift som storasyskon.

Egentid

Få till egentid med barnet, både innan syskonet är fött och efteråt. Var noga med att inte låta nya bebisen få all fokus.

Present

Ge en present till barnet från bebisen när hen föds. Mutor ska inte uppmuntras men i detta fallet kan det faktiskt vara en god idé.  

 

LÄS ÄVEN: Ny forskning visar att storasyskonet är smartast

 

Artikelbild: TrylMag/Shutterstock