Så skyddar du småbarnen från solen

Så skyddar du småbarnen från solen

Det är ingen nyhet att vi i vårt mörka, kalla avlånga land lever upp så fort det börjar bli lite varmare och det bjuds på sol. Och hur mycket vi än älskar solens värmande strålar är det viktigt att vara nog med solskydd - speciellt hos de små.

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas, de svettas inte på samma sätt och kan inte heller reglera temperaturen på samma sätt. Barn under ett år ska helst inte utsättas för direkt solljus, utan bör hållas i skuggan så mycket som möjligt. Men enbart skuggan är inte tillräckligt skydd, så även UV-strålning letar sig in. Därför ska små barn skyddas på följande sätt:

LÄS ÄVEN: 4 saker att tänka på när du köper hudvård till ditt barn

Heltäckande kläder

Det kan tyckas varmt för små barn att vara helt påklädda i värmen, men välj naturmaterial som andas, med tät väv. Mörka plagg skyddar bäst, tillsammans med speciella solskyddskläder. Även huvudet ska självklart skyddas, med solhatt eller keps.

Stanna i skuggan

Mitt på dagen, när solen är som starkast, bör inte barn under ett år vistas i solen alls. Håll er därför i skuggan mellan kl. 11 -15, eller lek inomhus under dessa timmar.

Solskyddsfaktor

Barn som är äldre än 6 mån, och mer rörliga, är svårare att hålla helt i skuggan. Smörj in de kroppsdelar som inte täcks av kläder med solskyddsfaktor 30 eller högre som är vattenfast.

Glöm inte områden som ansikte och panna, läppar, öron och bakom dem, samt ovansidan av fötter och händer. Fyll på skyddet efter bad, eller vid behov. Ha varannan timme som tidsspann ungefär.

Tänk på att sand och vatten reflekterar solens strålar, så även om ni befinner er på sjöss och det fläktar och är molnigt kan barnen ha bränt sig rejält på grund av vattnets reflektion, och det faktum att det solstrålarna är kraftigare mitt på dagen en molnig dag än en solig dag efter kl. 15. 

 

Källa: 1177.se

LÄS ÄVEN: 7 smarta tips - så fyller du på sommarapoteket